Belföld

Ferihegy: nincs eredmény a tárgyalásokon

Hétfőn délelőtt ismét eredménytelenül folytatódtak a tárgyalások a Budapest Airport (BA) vezetése és a két sztrájkoló ferihegyi szakszervezet között.

A megbeszélés napirendjén a Fővárosi Munkaügyi Bíróság december 23-i döntése is szerepelt, amelyben a bíróság kimondta, hogy a szakszervezetek 12 sztrájkkövetelésből 8 jogellenes – közölte Szollár Domokos a BA szóvivője hétfőn.
A hétfői tárgyaláson ismételten bebizonyosodott, hogy a munkáltató nem kívánja egy újabb szerződés aláírásáig meghosszabbítani a korábbi kollektív szerződést – mondta Kovács Zoltán, a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) elnöke.

A szakszervezeti vezető kifogásolta, hogy a tárgyalásokon a munkáltatói oldalról nem hangzott el konstruktívnak nevezhető ajánlat, ráadásul a BA részéről egyetlen “érdemi döntések meghozatalára képes ember” sem vett részt a tárgyalásokon.
Hozzátette: a munkaügyi bíróság jogosnak találta a sztrájkot, a szakszervezeti követeléseket korábban szintén jogosnak tartó BA pedig “úriemberhez nem méltó” módon használja fel az ítélet részleteit.

Szollár Domokos hangsúlyozta: a BA által 2008. december 18-án egyoldalúan aláírt megállapodás megnyugtatóan rendezi valamennyi, a munkavállalók számára fontos és lényeges kérdést.
A ferihegyi repülőtér üzemeltetője továbbra is kötelezőnek tartja magára nézve a dokumentumban szereplő valamennyi vállalást, amelyek nemcsak a négy jogszerű kérésre, hanem valamennyi, a bíróság által jogellenesnek ítélt követelésekre is válaszokat kínálnak a dolgozóknak – olvasható a közleményben.

A BA képviselője emlékeztetett: a munkáltató által aláírt szerződésben a társaság vállalta, hogy a munkarendekről rendelkező kollektív szerződés hatályát 2009. április 30-ig kitolja, és 2009. január 5-től intenzív tárgyalásokat kezdeményez egy új szerződésről. A cég ígéretet tett továbbá egyebek mellett arra is, hogy változatlanul megtartja a jelenlegi cafeteria-rendszert, nem vezeti be az osztott munkaidőt, fenntartja a jelenlegi végkielégítés és a rendkívüli munkavégzésre járó pótlék mértékét, valamint egy éven belül megszünteti az azonos munkakörök közötti bérfeszültséget.

A ferihegyi repülőtér forgalma szombat hajnaltól teljesen zavartalan, a 2A- és a 2B terminál után ugyanis december 27-én az 1-es terminál is megnyitotta a kapuit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik