Belföld

Támasz lenne az egyház a válságban

Az egyházaknak tartaniuk kell a lelket az emberekben a gazdasági válság idején, erre Sólyom László köztársasági elnök is felhívta a figyelmet az egyházi vezetőkkel folytatott szokásos adventi találkozóján - mondta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek.

Az egyház, ahogy ebben az évben, úgy a következőben is “szellemi eszközökkel” tud majd segíteni az embereken, a szociális otthonokban, öregek napközi otthonaiban, kórházakban tevékenykedő lelkészei segítségével, továbbá a karitász segítségnyújtó akcióival. Azonban be kell látni, hogy egy bizonyos ponton túl hiába akar az egyház segíteni, nem tud – fejtette ki.

Véleménye szerint a gazdaság helyzete jövőre romlani fog, ezért is van szükség az egyház minél hatékonyabb közreműködésére az emberek megszólításában. Az állammal folytatott tanácskozásoknak is építő jellegűeknek kell lenniük, ahol a katolikus egyház képviselői rámutathatnak a kereszténység értékeire.

Egyház a csúcson

A kalocsa-kecskeméti érsek úgy vélte, hogy az egyházak képviselőit meg kellett volna hívni az ország helyzetét tárgyaló nemzeti csúcsra, ahol kifejthették volna álláspontjukat, felvethették volna a közéletet és a társadalmat érintő morális kérdéseket, úgy mint az esélyegyenlőség, a szociális igazságosság, nevelés kérdését. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy a gyermekek mentális fejlődését rossz irányba befolyásolják a televízióban sugárzott filmek, amelyek “gyümölcsei kezdenek beérni az iskolai erőszakhullámban” – folytatta.

A szociális rendszer egyik igazságtalanságának nevezte, hogy a katonai és rendvédelmi szerveknél dolgozók korkedvezménnyel mehetnek nyugdíjba, aztán “életerős fiatalemberként”, de már nyugdíjasként munkát vállalnak valamelyik őrző-védő cégnél. Szerinte ez irritálja az embereket.

A katolikus egyház képviselői megbeszélést folytattak az év folyamán az ország gazdasági helyzetéről néhány munkavállalói szakszervezet vezetőivel – tette hozzá.

Stagnál a viszony

Az állam és az egyház viszonyát Bábel Balázs “stagnálónak” nevezte. Kijelentette: a tárgyalások nem igazán haladtak előre, arról pedig a kormányzat tudomása szerint “hallani sem akar”, hogy az Állami Számvevőszék által meghatározott 2,6 milliárd forintos, az egyházi iskolákat illető hátralékot megkapják. Úgy vélte, hogy a közoktatási intézményeiknek járó kiegészítő támogatás kiszámításának módja a mai napig tisztázatlan. “Nem nagy volumenű” hátrányos megkülönböztetésnek értékelte továbbá, hogy az iskoláikba más településekről bejáró tanulók nem kapnak támogatást a helyi önkormányzatoktól az utazáshoz.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a felekezetek a műemlékvédelemhez sem kaptak megfelelő támogatást.
A katolikus egyházi vezető elmondta, hogy 2009-ben a gyulafehérvári és a pécsi egyházmegye ünnepli fennállásának ezredik évfordulóját, ennek előkészületeit tartották az idén. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Szent Pál év 2009. június végéig tart, melynek keretében az apostol munkásságáról április 27-én szerveznek konferenciát Budapesten.

A hittérítő életéről, munkásságáról számos előadás hangzott el a fővárosban és vidéken egyaránt, Kalocsán kiállítást is rendeztek a tiszteletére.

Várakozáson felüli

Bábel Balázs kitért arra, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia operatív testülete, az állandó bizottság 2008 folyamán találkozott a horvát, a szlovák és a román püspöki konferenciák, valamint a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőivel.

A kalocsa-kecskeméti érsek “várakozáson felülinek” nevezte a jövő januárban az ökumenikus imahéten befejeződő Biblia évét, amelynek rendezvényein minden korosztály képviseltette magát. A Szentírásról kiállításokat is szerveztek országos szinten, ezenkívül rajzversenyeket, nyári biblikus táborokat is szerveztek a fiatalabbaknak.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.