Belföld

Elutasították a fellebbezéseket a Ferencvárosban

Mindhárom kizárás elleni fellebbezést elutasította a Fővárosi Választási Bizottság a ferencvárosi időközi országgyűlés választás ügyében szombaton, a döntés értelmében nem indulhat a Magyar Demokrata Fórum, a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) és a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) jelöltje a január 11-i választáson.

A bizottság határozata szerint a törvény alapján egyértelmű, hogy csak hivatalos ajánlócédulákkal lehet képviselőjelöltet ajánlani. Az eljárás pedig éppen amiatt indult, mert három párt bizonyíthatóan fénymásolt ajánlócédulákat használt a jelöléshez.

A Fővárosi Választási Bizottság elnöke a testület ülése után a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy új bizonyítékokat a fellebbezők az első fokú eljáráshoz képest nem terjesztettek be. Egyik beterjesztő sem hivatkozott olyan új momentumra, amely megingathatta volna az első fokon eljáró helyi választási bizottság döntését.

Nyomoznak is

Fogarasi József elmondta: végignézték az ajánlócédulákat, és ez alapján hagyták jóvá az első fokú határozatot. A Fővárosi Választási Bizottság elnöke megjegyezte: információik szerint hivatalos nyomozás is folyik az ügyben.

A testület szombati ülésén a fellebbezők nem jelentek meg.
A Fővárosi Választási Bizottság határozata megfellebbezhető, erre három naptári nap áll rendelkezésre, ezután a végleges döntést a Fővárosi Bíróság mondja ki.

Fel kellene hagyni

Bácskai János, a Fidesz-KDNP jelöltje úgy fogalmazott: “A választási bizottság mai döntése abba az irányba mutat, hogy az ilyenekkel egyszer és mindenkorra fel kellene hagyni. A törvény ad rá lehetőséget, hogy szabályos módon hozzájussunk a polgárok ajánlócéduláihoz”.

Bácskai János – a Magyar Nemzet szombati cikkére célozva, mely szerint a ferencvárosi választáson a helyi SZDSZ fizetett az aktivistáknak az ajánlócédulákért – hozzátette: “sajnos egy újabb parlamenti párt is gyanúba keveredett, hogy nem feltétlenül a törvényes módját választotta az ajánlócédula-gyűjtésnek.

Ha úgy gondolják bizonyos pártok, akár azért, hogy a politikai palettán maradjanak, vagy akárcsak a régi megszokott reflexek, trükkök százai, hazugságok folytán, hogy erre nekik szükségük van, akkor ez mindenképpen elkeserítő és elszomorító”.

Jobbikos füles

A helyi választási bizottság Jobbik által delegált tagja egy hete hívta fel a sajtó figyelmét arra, hogy az MDF ajánlószelvényeinek jelentős része álláspontja szerint fénymásolt hamisítvány. Az Állami Nyomda szakértői azt állapították meg, hogy a három párt által leadott összes ajánlószelvény 73 százaléka hamis.

Ezután a választókerületi bizottság feljelentést tett az ügyészségen, és első fokon kizárta az indulók közül az MDF, az MSZZP és a MIÉP jelöltjét. Ez ellen nyújtottak be fellebbezést az érintettek, ezeket azonban szombati ülésén meghozott határozatával elutasított Fővárosi Választási Bizottság.
Ferencvárosban azért kell időközi választást tartani, mert Gegesy Ferenc polgármester szeptember közepén lemondott parlamenti mandátumáról, amelyet a 2006-os választáson a 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben szerzett.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.