Belföld

Mindenki fellebbezett Ferencvárosban

Valamennyi érintett nevében érkezett fellebbezés a ferencvárosi választási bizottság első fokú döntése ellen, amely három párt jelöltjét zárta ki a január 11-i időközi országgyűlésiképviselő-választáson indulók közül.

Horváth Péter, a ferencvárosi választási iroda helyettes vezetője elmondta, hogy a Magyar Demokrata Fórum jelöltjének fellebbezésén kívül jogorvoslattal élt a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) elnöke, továbbá két magánszemély is, egyikük a Magyar Igazság és Élet Pártját (MIÉP) érintő döntést sérelmezve.

A Fővárosi Választási Bizottság határozata ugyancsak megfellebbezhető, erre három naptári nap áll rendelkezésre, a “végső szót” a Fővárosi Bíróság mondja ki.

A helyi választási bizottságba delegált tagok közül a Jobbik képviselője a múlt szombaton hívta fel a sajtó figyelmét arra, hogy az MDF ajánlószelvényeinek jelentős része – szerinte – fénymásolt hamisítvány. Emiatt azt javasolta a választási bizottságnak, hogy tegyen feljelentés, illetve tagadja meg az MDF-jelölt nyilvántartásba vételét. A választási bizottság azt kérte az ajánlószelvények gyártásával megbízott Állami Nyomdától, hogy az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) által leadott szelvények eredetiségét vizsgálja meg.

A nyomda szakértői hétfőn hozták nyilvánosságra vizsgálatuk eredményét. Azt állapították meg, hogy a MIÉP által leadott 781 ajánlószelvényből 366 szelvényt gyártott az Állami Nyomda. Az MSZZP 1165 szelvényéből mindössze 13 készült az Állami Nyomdában. Az MDF 1015 szelvénye közül 669 nem ott, hanem valahol máshol készült. Összegezve ez azt jelentette, hogy a három párt által leadott összes ajánlószelvény 73 százaléka bizonyult hamisnak.

A választókerületi bizottság – amely feljelentést tett az ügyészségen – első fokon kizárta az indulók közül az MDF, az MSZZP és a MIÉP jelöltjét.

A bejelentést követően valamennyi érintett párt cáfolta, hogy törvénytelenséget követett volna el azokkal az ajánlószelvényekkel, amelyeket az időközi parlamenti választáson indítani tervezett jelöltje számára gyűjtött. Egyöntetűen kifogásolták azt is, hogy a többi párt által leadott ajánlószelvények eredetiségét külön nem vizsgálták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik