Belföld

Gyurcsánynak a mákos jön be

Gyurcsány Ferenc szerint nincs kisebbségi kormány, hiszen ma Magyarországot egypárti, szocialista kabinet irányítja - mondta a kormányfő egy interjúban, amelyben azt is elárulta, hogy a mákos bejglit jobban szereti a diósnál.

Egypárti, szocialista kabinet irányítja az országot, amely meggyőző többséggel, a májusi koalíciós szakítás óta 44 törvényt vitt át az országgyűlésen – hangsúlyozta a kormányfő a Stop internetes portálnak nyilatkozva. Szavai alátámasztásaképpen arra emlékeztetett, hogy többen fogadták el a jövő évi büdzsét, mint tavaly, vagy mint amikor a Fidesz kormányzott.

Mi ez, ha nem stabil többség? – tette fel a kérdést.

A jövő évi legfontosabb feladatként Gyurcsány Ferenc a munkahelyek megőrzését jelölte meg, valamint azt, hogy minden erejükkel azokat segítsék, akiknek ez nem sikerül.

Arra a kérdésre, hogy mi volt az idén a legnehezebb a politikában, azt mondta: a népszavazás éjszakája és az utána következő két hónap.

A kormányfő úgy vélekedett, az idei feladatok közül legjobban a válság kezelése sikerült. Mint mondta, büszke arra, hogy a hazai és nemzetközi elemzők szerint is jól kezelték eddig a válságot, miközben országszerte komoly fejlesztések is elindultak.

A miniszterelnök annak kapcsán, hogy miben változott legjobban a véleménye idén, arról beszélt: meg kell értetnie az országgal a változtatások elkerülhetetlenségét. “Nem elég, ha mi néhányan úgy gondoljuk, jöjjenek a reformok” – jegyezte meg, majd hozzátette: előbb a társadalmi támogatottság megszerzésére van szükség, aztán jöhet a parlamenti munka és döntés. Közölte: ebben volt a legtöbb konfliktusa is tanácsadóival, kollégáival, ám a viták végén valamennyien erre a következtetésre jutottak.

Karácsonyi és szilveszteri programjáról Gyurcsány Ferenc azt mondta: szűk családi körben, egy ausztriai faházban töltik az ünnepet. Én főzöm az ünnepi ebédet és vacsorát – válaszolta egy kérdésre a kormányfő, aki azt is elárulta, hogy a mákos beiglit jobban szereti, mint a diósat. Hozzátette: még szilveszterkor is Ausztriában lesznek, és megpróbálják “síléccel legyőzni a hegyet”.

A kormányfő a 2009-es évre az egész országnak azt kívánta, hogy a válság idején is őrizzék meg hitüket, legyenek megértők egymás iránt, mert a válság hatásait senki sem kerülheti el. Sok munkával, összefogással, párbeszéddel azonban túljutunk majd ezen az időszakon – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik