Belföld

Kizárták a hamis szelvényes pártokat

Nem indulhat a januári ferencvárosi időközi országgyűlési választáson az MDF, a MIÉP és Magyar Szociális Zöld Párt jelöltje sem, miután több mint 2200 hamis, nem az Állami Nyomdában készült ajánlószelvényt találtak az általuk leadott szelvények között. A választókerületi bizottság az ügyben feljelentést tett az ügyészségen.

A ferencvárosi országgyűlési egyéni választókerületi bizottság hétfői ülésén derült ki, hogy tömeges hamisítás történt, hiszen az Állami Nyomdának vizsgálatra leadott több mint háromezer ajánlószelvény több mint 70 százaléka hamisnak bizonyult. Az MDF 1015 szelvénye közül 669 volt hamis, a MIÉP 781 cédulája közül 415, a Zöld Párt 1152 szelvényéből pedig mindössze volt 13 igazi.

Feljelentést tett a bizottság

A bizottság az ügyben hivatalból feljelentést tett választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt a Legfőbb Ügyészségen. Több bizottsági tag szerint a történtek az okirat-hamisítás és a személyes adatokkal való visszaélés gyanúját is felvetik, ám, mint mondták, ennek megítélését a nyomozó hatóságokra bízzák. Elmondták, hogy az ajánlószelvény a választó személyes adatait is tartalmazza, így felmerül az is: az érintettek hogyan szerezték meg azokat a hamis dokumentumok kiállításához.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Az MTI által megkérdezett bizottsági tagok véleménye szerint fénymásolóval és nyomdai úton is készülhettek hamisítványok.

Dézsi Mihály, aki az MDF jelöltje volt, az MTI-nek azt mondta: miután más pártoknál is találtak hamis ajánlószelvényeket, méghozzá nagy számban, ez megerősíti azt a gyanújukat, hogy ismeretlen tettes visszaélt az adatbázisokkal, és így juttatta el a különböző szervezetekhez az ajánlószelvényeket, amivel bűncselekményt követett el. Az MDF azt közölte, hogy azonnali vizsgálatot kezdeményez az ajánlószelvények ügyének tisztázására, illetve feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

A párt az Országos Választási Bizottságtól ugyanakkor arra is választ vár, hogy miért csak három párt ajánlószelvényeit vizsgálták.

A helyi választási bizottság korábban hat jelöltet vett nyilvántartásba, így az időközi választáson várhatóan az MSZP-s Bánsághi Tamás, a Fidesz-KDNP-s Bácskai János, az SZDSZ-es John Emese valamint, a Humanista Párt színeiben Várady Tibor, a Jobbiktól Szegedi Csanád, a Magyar Kommunista Munkáspárttól pedig Paulik Péter István indulhat.

Nyomdai ellenőrzésen buktak meg

Horváth Péter, a helyi választási iroda helyettes vezetője az MTI megkeresésére elmondta, hogy a már nyilvántartásba vett hat párt szelvényeit a nyomdával nem vizsgáltattak meg, erre már nincs is lehetőségük, hiszen az ő érvényes jelölésükről szóló döntés jogerőre emelkedett.

Ugyanakkor jelezte, hogy ha valaki rendőrségi feljelentést tesz, akkor – függetlenül a választási eljárástól – megvizsgálhatják a többi jelölőszelvényt is. Erre egyébként január 11-éig van lehetőség, ugyanis a választási törvény szerint ekkor, tehát a választás első fordulójának napján kell megsemmisíteni ezeket a dokumentumokat.

Horváth Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy valamennyi leadott ajánlószelvényt ellenőrizték. Ez azt jelenti, hogy “átfuttatták” a szelvényeket egy számítógépes rendszeren, amely a személyi azonosító számot összevetette a névvel, a lakcímmel, ám sem az aláírás hitelességét, sem pedig a papír eredetiségét nem vizsgálták. Ezen az ellenőrzésen csak azokat a szelvényeket szűrik ki, amelyek “ránézésre” nem az eredeti papírból, vagy festékkel készültek. A nyomda a választási irodát úgy tájékoztatta, hogy a szelvény nem tartalmaz biztonsági jeleket.

A számítógépes program kiszűri a kettős jelöléseket is (ha egy választó több személyt ajánl); ebben az esetben valamennyi jelölését érvénytelenítik. A bizottság éppen a sok párhuzamos ajánlás miatt döntött a három párt ajánlószelvényeinek nyomdai ellenőrzéséről.

Az MTI-nek nyilatkozó választási szakértők szerint az elmúlt két évtized azt bizonyította, hogy az ajánlószelvény a leginkább alkalmas a visszaélésekre, ezért a rendszer újragondolásra érett. Utaltak arra, hogy más országokban kauciós rendszerrel (meghatározott pénzösszeg letétbe helyezésével) vagy elektronikus ajánlással oldják meg a jelöléseket.

Az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz-KDNP ferencvárosi képviselőjelöltje is elítélte a választási bizottság által feltárt törvénytelenségeket. Az MSZP-s Bánsághi Tamás, mind mondta, fájdalommal látja, hogy a jobboldalon ilyen tisztátlan eszközökhöz nyúltak, és leszögezte, hogy az MSZP-nek ehhez semmi köze nincs. Az SZDSZ-es John Emese elfogadhatatlannak tartotta a csalást, és sajnálta, hogy az MDF képviselője nem indulhat a választáson, mert a két nagy párt és a szélsőségek mellett kevesebb egyéb alternatíva marad a választók számára. Bácskai János, a Fidesz-KDNP kerületi jelöltje pedig a demokrácia súlyos megsértésének nevezte az ajánlószelvényekkel történt visszaélést.

Az időközi választást azért kell megtartani, mert Gegesy Ferenc, a IX. kerület polgármestere szeptember közepén lemondott egyéniben szerzett parlamenti mandátumáról a 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben.

A Jobbik választókerületi választási bizottságba delegált tagja szombaton fordult a sajtóhoz azzal, hogy az MDF ajánlószelvényeinek jelentős része fénymásolt hamisítvány, és emiatt javasolja a választási bizottságnak feljelentés megtételét, illetve az MDF-jelölt nyilvántartásba vételének megtagadását. MDF erre azt közölte, hogy a feljelentést tesz, amiért az ajánlószelvények egy részének hitelességét megkérdőjelezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik