Belföld

Az élet tanítja meg a felvidéki magyarokat szlovákul

A szlovákiai magyarok nem a pozsonyi kormány által gerjesztett mesterséges követelmények következtében fognak megtanulni szlovákul, hanem akkor, ha annak szükségét fogják érezni, ha az számukra kifizetődő lesz. Ez a helyzet most van kialakulóban - mutat rá hétfői kommentárjában a Sme című szlovák liberális napilap.

A mértékadó pozsonyi újság szerint a földrajzi megnevezések kisebbségi tankönyvekben való használatáról szóló vita a koalíciónak – különösen a vezető Smernek – alapvetően csak arra szolgált, hogy a magyarok orrára koppintson, megmutassa ki az úr a házban, s a sokasodó botrányokat nacionalista zajongással takarja el.

A dolgok természetes rendje az, ami a legmegbízhatóbban megoldhatja a mesterségesen teremtett nyelvi problémát – írta a Sme. Egy nyelvet ugyanis általában senki sem fog megtanulni azért, mert azt felülről elrendelik. Példa erre az orosz nyelv kötelező oktatása 1989 előtt. Egy nyelvet azért tanulnak meg az emberek, mert annak tudását szükségesnek érzik a maguk számára.

A dél-szlovákiai magyarok körében ez a szükséglet csak most jelentkezik, s nem a kormány igyekezete következtében, hanem inkább annak ellenére. A magyarok ugyanis nem a buta kormányrendeletek következtében fognak jobban megtanulni szlovákul, hanem azért, mert ezt a maguk számára szükségesnek fogják tartani. Ha ugyanis például megerősödik a szlovák gazdaság, a kisebbség tagjai számára előnyösebb lesz Szlovákiában munkát keresni, s nem pedig a Dunától délre – idézi Peter Morvayt, a Sme-kommentár szerzőjét az MTI.

Ajánlott videó