Belföld

Kisebb késések Ferihegyen

Az egyik legforgalmasabb napon, aranyvasárnap 30-40 perces sorban állásra és kisebb járatkésésekre kell számítani, járatot azonban a folytatódó sztrájk ellenére sem kell törölni a ferihegyi repülőtéren.

Várhatóan 25 ezer utas fordul meg aranyvasárnap a reptéren. A 242 munkavállaló közül 99-en sztrájkolnak, ám a létszám mintegy 80 százaléka így is dolgozik. Az utasbiztonsági területen ugyanis a 40 görög szakemberen kívül 38, a szabadságát megszakító magyar alkalmazott is beállt az utasbiztonsági ellenőrző kapukba – mondta el Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője.

Ennek köszönhetően a 2B terminál valamennyi utasbiztonsági csatornája üzemel, a nagyobb forgalom miatt azonban a csúcsidőszakokban 30-40 perces sorban állásra kell számítani. Járatot nem törölnek, de a az indulásnál kisebb késések lehetnek – tette hozzá.

A ferihegyi sztrájk december 10-e óta tart, a munkabeszüntetést a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) hirdette meg, miután nem tudtak megállapodni a munkáltatóval a kollektív szerződésről, a létszámról, a munkarendről, a pótlékokról és a BA átalakításáról.

Az álláspontok ugyan a héten közeledtek egymáshoz, ám végül a megállapodástervezetet csak a munkaadó írta alá, az érdekképviseletek saját tervezetet dolgoztak ki. Az egyeztetések várhatóan hétfőn folytatódnak, a szakszervezetek külföldi közvetítő bevonását javasolták.

Ajánlott videó