Belföld

Vasúti helyzetkép szombaton

A nappalos műszakon múlik, hogy milyen lesz a szombati vasúti közlekedés, mert sajnos a még elégséges szolgáltatásokról szóló megállapodás hiányában – miután a VDSZSZ nem fogadta el a MÁV ajánlatát – továbbra is bizonytalan és kiszámíthatatlan a vasúti közlekedés. A vasúttársaság a lehetőségeihez képest, ahol a vasútüzem-biztonsági feltételek megteremtődnek, közlekedteti a vonatokat - írja közleményében a MÁV.

A forgalomirányítók többsége és valamennyi mozdonyvezető munkába állt. A MÁV-START Zrt.-nél dolgozó, összesen 1149 munkára vezényelt munkavállaló (jegyvizsgáló, műszaki kocsivizsgáló, pénztáros) közül a mai napon 262-en sztrájkolnak, 887-en dolgoznak – közölte a FigyelőNettel Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője.

A Nyugati pályaudvarról indulnak vonatok Vácra, Esztergomba és Veresegyházára, a Keleti és a Déli pályaudvar nem működik. Rákosról megy vonat Újszász–Szolnokra, illetve Hatvanba. A Kelenföldi pályaudvart használják a győri, a pusztaszabolcsi és a székesfehérvári vonatok.

Szolnok–Nyíregyháza vonalon van közlekedés. Miskolcon sztrájkolnak. Hatvan–Nyékládháza, Szerencs–Sátoraljaújhely és Szerencs–Hidasnémeti között Bz-motorvonatok járnak. Eger és Füzesabony között nem közlekednek a vonatok. Debrecenben és Nyíregyházán ugyanúgy sztrájkolnak, mint eddig, akadozik a közlekedés.

Szeged nem üzemel

Szeged állomás nem indít és nem fogad vonatot: a forgalmi szolgálattevő és két váltókezelő is sztrájkol. A vonatok Kiskundorozsmáról indulnak, és oda is érkeznek Budapestről. Szeged és Kiskundorozsma között autóbuszok szállítják az utasokat.

utazóknak

Budapest-Nagykanizsa A vonatok közlekednek Nagykanizsa-Zamárdi felső, valamint Székesfehérvár-Szabadi Sóstó között.
Kaposvár-Siófok Nem közlekednek a vonatok.
Kaposvár-Fonyód Nem közlekednek a vonatok.
Somogyszob-Balatonszentgyörgy Nem közlekednek a vonatok.
Somogyszob-Nagyatád Nem közlekednek a vonatok.
Budapest-Pécs A személyvonatok Pécs-Pusztaszabolcs között közlekednek. Az IC vonatok nem közlekednek.
Dombóvár-Gyékényes között nincs vonatközlekedés
Sárbogárd-Székesfehérvár Közlekednek a vonatok.
Rétszilas-Bátaszék Közlekednek a vonatok.
Godisa-Komló Nem közlekednek a vonatok.
Dombóvár-Bátaszék Közlekednek a vonatok.
Pécs-Gyékényes A vonalon részleges a vonatforgalom. Pécs és Barcs között időszakosan közlekednek a vonatok.
Szentlőrinc-Sellye Részlegesen közlekednek a vonatok.
Pécs-Pécsvárad Közlekednek a vonatok.
Villány-Magyarbóly Részlegesen közlekednek a vonatok.

Szeged állomás sztrájkja miatt Békéscsabára és Békéscsabáról Szeged-Rókus állomásról és állomásra érkeznek a vonatok, 10-15 perces késéssel. Itt a városi tömegközlekedést vehetik igénybe az utasok. Továbbra sincs vonatközlekedés a Kisszénás-Kondoros, a Mezőhegyes – Battonya, a Mezőhegyes-Orosháza-Mezőtúr és Szeged – Szabadka közötti vonalon.

Szombathely áll

Szombathely állomás a váltókezelők munkabeszüntetése miatt még mindig nem tud indítani és fogadni vonatokat, az utasokat a korábbi gyakorlatoknak megfelelően eljuttatják a vonatpótló autóbuszok azokhoz az állomásokhoz (Vép és Püspökmolnári, Ják-Balogunyom és Acsád), ahonnét továbbközlekedhetnek vonatokkal. Répcelak állomáson a forgalmi szolgálattevő is sztrájkot jelentett, így a Szombathely-Hegyeshalom vonalon is leállt a személyszállítás a nappali szolgálatban. Szombathely-Kőszeg állomások között a személyvonat-közlekedés szintén szünetel.

Zalaegerszegen a nappali műszakban az átmenő személyforgalom biztosított, a forgalmi szolgálatra jelentkező munkatársak közül mindenki felvette a munkát. Továbbra is a jegyvizsgálók korlátozhatják az induló vonatközlekedést. Zalaegerszeg és Ukk között a korábbi gyakorlatnak magfelelően, vonatpótló autóbuszok közlekednek. Ukk állomástól Bz-motoros vonatközlekedés biztosított.

Celldömölk fogad és indít

Celldömölk állomás a nappalos szolgálatban ismét indít és fogad személyvonatokat. Az átmenő személyvonat forgalom biztosított az állomáson. A jegyvizsgálók sztrájk-támogatottsága itt is kb. 90%-os, ezért a vonatok indulását most is a jegyvizsgálók határozzák meg.

Veszprémben a forgalmi munkavállalók közül mindenki felvette a munkát. A jegyvizsgálók határozzák meg a vonatok indulását, akiknek kb. 50%-a dolgozik. Az átmenő személyvonat-forgalom biztosított.

A MÁV-START Zrt. ezúton is tájékoztatja az utasokat, hogy a szakszervezeti sztrájk ideje alatt a MÁV-START Zrt. honlapján folyamatosan figyelemmel követhetik az aktuális vasúti közlekedés helyzetét. A www.mav-start.hu oldal sárga színnel kiemelt „Sztrájk percről percre” rovatban rendszeresen frissítésre kerülnek a személyszállító vonatok indulására vagy kimaradására vonatkozó információk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik