Belföld

Kissé javult a vasúti közlekedés

Az elégséges szolgáltatásokról szóló megállapodás hiányában továbbra is kiszámíthatatlan a vasúti közlekedés, ugyanakkor az ország néhány pontján javultak a feltételek, mivel szombaton délelőttől már a miskolci Tiszai pályaudvarra is érkeznek és indulnak Bz-motorvonatok.

Javult a vasúti közlekedés helyzete a budapesti elővárosban is, így jobbak a közlekedés feltételei. Hegyeshalom és Győr között a vonatok 90 százaléka közlekedett ma. Egy pár maradt ki. A MÁV Cargo Zrt. tehervonatai zavartalanul közlekednek az egész területén.

Budapest–Győr között másfél óránként biztosított a vasúti közlekedés, a vonatok a Kelenföldi pályaudvarról indulnak és oda is érkeznek. Budapest-Kelenföld és Pusztaszabolcs, Székesfehérvár, illetve Dunaújváros között óránként közlekednek a vonatok. Az újszászi vonalon 1,5 óránként, de változó, hogy Rákoshegyig vagy Kőbányáig.

A Budapest–Cegléd vasútvonalon is másfél óránkénti eljutás lehetséges, de a vonatok Kőbánya-Kispestig járnak, illetve onnan indulnak. A Nyugati pályaudvarról a Dunakanyarba 1-1,5 óránként, Vácrátót felé két 2 óránként járnak a szerelvények, Esztergom felé 3 óránként.

Rákoson ismét sztrájkolnak, emiatt Pécel és Gödöllő között közlekedik csak a vonat, és busszal lehet Hatvanba utazni.

A szegedi vonatok Kőbánya-Kispestre érkeznek, és átlagosan két óránként onnan is térnek vissza Kiskundorozsmára, ahonnan az utasokat autóbuszokkal szállítják tovább Szegedre – mondta Kavalecz Imre, a vasúttársaság sajtófőnöke.

A MÁV bizakodik

A vasúttársaság azt reméli, hogy a szakszervezet átgondolja eddigi állásfoglalását, és az utasok a karácsonyi ünnepek előtt eljuthatnak úti céljaikhoz. A MÁV azért kéri a VDSzSz partnerségét ebben, mert nem szeretne további feszültséget, bizonytalanságot, hitelvesztést az utasok körében. Mindezidáig nem volt a magyar vasút történetében példa arra, hogy közvetlenül karácsony előtt, illetve az ünnepek alatt – sztrájk miatt nehézkessé vált volna a vasúti közlekedés.

Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: egy átlagos napon mintegy 300 ezren utaznának a vonatokon, a karácsonyi ünnepi forgalomban pedig ennek másfélszeresét is elérné az utazni szándékozók száma.

A MÁV és a VDSZSZ szombat délután öt órakor folytatja az egyeztető tárgyalást.

A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint az utasok folyamatosan figyelemmel követhetik az aktuális vasúti közlekedés helyzetét a szakszervezeti sztrájk ideje alatt a www.mav-start.hu oldal sárga színnel kiemelt “Sztrájk percről-percre” rovatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik