Belföld

Vasutassztrájk: hétvégén is folytatódik az egyeztetés

Nem született megállapodás a MÁV-társaságok és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) között péntek délután a sztrájkkövetelésekről és a még elégséges szolgáltatásról. Az egyeztetést szombaton 17 órakor folytatják.

Az egyeztetésen a MÁV-START Zrt. képviselője megismételte a még elégséges szolgáltatásra csütörtökön reggel tett javaslatot, azaz 724 vonat közlekedtetését, ami a járatok 20 százaléka volna. A szakszervezet továbbra is ragaszkodott az 1995-ben a sztrájk idejére kötött elégséges szolgáltatáshoz, amely reggel és este egy-egy vonat közlekedtetését tenné lehetővé, továbbá a szakszervezet hozzájárulna a fővárosi elővárosban további 20 vonat indításához is.

Az egyeztetésen a MÁV-START és a MÁV Zrt. képviselői megismételték, hogy nincs lehetőség a sztrájkkövetelés teljesítésére. Gaskó István, a VDSZSZ elnöke eredménytelennek értékeli a pénteki tárgyalásokat, mivel a MÁV egyetlen lépést sem hajlandó tenni a megállapodás érdekében.

“Egyre nagyobb a vasutasok igénye arra, hogy megállapodásig sztrájkoljanak, és ne legyenek tekintettel a karácsonyra, de ezt a miniszterelnök és a közlekedési miniszter intézi” – hangsúlyozta a VDSZSZ elnöke.

“A vasúttársaság szeretné, ha minél előbb befejeződne a sztrájk a karácsonyi ünnepi forgalom zavartalan lebonyolítása érdekébenn” – mondta Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke. A vasúttársaságnak minimum 24 óra szükséges ahhoz, hogy a sztrájk befejezése után helyreállítsa a menetrend szerinti közlekedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik