Belföld

A Lágymányosi hídig megnyitják a budai rakpartot

Hétfőtől újra járható a Budai alsó rakpart a Lágymányosi hídtól egészen a Margit hídig, miután visszaadják a forgalomnak a Petőfi híd és az Erzsébet híd közötti szakaszt - közölték az Élő Duna projekt kivitelezői. Rövid ideig tartó forgalomkorlátozásokra továbbra is számítani kell.

Az említett szakaszon november végén fejeződtek be a csőfektetési munkálatok, és hétfőre az aszfaltozás is elkészül, így két héttel az eredetileg tervezett januári határidő előtt befejeződik az építkezés – olvasható a közleményben.

Rövidebb forgalomkorlátozás még lesz

Felhívták a figyelmet arra: bár a közlekedés mindkét irányban elindulhat, az autósoknak a főgyűjtőcsatorna építése miatt további forgalomkorlátozásokra kell számítaniuk, amelyek az alsó rakpartot is érintik majd.

„Rövid ideig tartó, kis területre kiterjedő forgalomkorlátozás, sávszűkület még várható a most megnyíló rakpartszakaszon, illetve bizonyos le- és felhajtósávokban is” – írták.

Az építés miatt a Bem téren és a Margit hídnál is forgalomkorlátozások lépnek életbe. A Bem téren január 10-től február közepéig sávszűkítésre, majd a Fő utcai kereszteződés újbóli lezárására kell számítani, várhatóan a nyár elejéig. A Döbrentei tér és a Zsigmond tér között előreláthatólag a nyár elejéig tartanak a munkálatok, részben a felső, részben az alsó rakpart alatt.

A Margit hídtól északra októberig nem lehet menni

A csatornafektetést a jövő év őszén útpályaépítés, a Margit híd budai hídfőjénél pedig egy új közlekedési csomópont kialakítása követi, ezért a Budai alsó rakpart Margit hídtól északra eső részét várhatóan 2009 októberétől lehet majd újra használni.

A rakpartot a budai főgyűjtőcsatorna kivitelezése miatt zárták le szakaszosan. A legutóbb november 5-én adtak vissza a forgalomnak egy szakaszt, akkor az Erzsébet híd és a Margit híd között nyitották meg az utat. A lezárások az Élő Duna projekt keretében zajló beruházás végéig, várhatóan 2009 őszéig tartanak.

A budapesti központi szennyvíztisztító telep és kapcsolódó létesítményei elnevezésű beruházás összköltsége mintegy 428,7 millió euró, amelynek 65 százalékát a Kohéziós Alapból az Európai Unió finanszírozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik