Belföld

Karácsonyra is kiterjedhet a vasutassztrájk

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) határozatlan ideig folytatja a vasárnap óta tartó országos vasúti sztrájkot, a munkabeszüntetés a karácsonyi időszakra is kiterjedhet - jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ elnöke.

Nézze meg az FN Tudósító (Ancsa76) Nyugati pályaudvari tudósítását!

Nézze meg az FN Tudósító (Ancsa76) Nyugati pályaudvari tudósítását!

Csütörtökön este 8 óra után folytatódott az egyeztetés a MÁV és a VDSZSZ között, azonban az álláspontok egy tapodtat sem közeledtek egymáshoz, annak ellenére, hogy a szakszervezet fenntartotta kompromisszumos javaslatait – hangsúlyozta Gaskó István. A VDSZSZ elnöke a kilátásba helyezett karácsonyi sztrájkot a szakszervezet elleni politikai támadásokkal magyarázta.

“Nem tiszte egy miniszterelnöknek, hogy beavatkozzon egy érdekvitába, ahol a felek törvényes eszközöket alkalmaznak” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc pénteken tett nyilatkozata kapcsán.

Gaskó visszautasította, hogy a miniszterelnök “könyöradománynak” próbálja meg beállítani a MÁV-nak juttatott állami forrásokat, és gorombának nevezte, hogy a miniszterelnök a VDSZSZ “zsarolási potenciáljáról” beszélt, amellyel a szakszervezet “mások rovására előnyöket próbál kicsikarni a maga javára”.

Higgadtságot kért Gyurcsánytól

A VDSZSZ elnöke “megrázónak” tartotta, hogy a miniszterelnök ellenszenvesnek nevezte a sztrájkot, úgy vélte, hogy a kormánynak pártatlannak kellene maradnia ebben a kérdésben. “Úgy tűnik, hogy a MÁV és a közlekedési miniszter abban érdekelt, hogy a még elégséges szolgáltatásokról se legyen megállapodás, és a közvélemény a sztrájkolók ellen forduljon” – mutatott rá.

Gaskó István úgy vélte, hogy a közlekedési miniszter “fordítva ül a lovon”, hiszen a vasúttársaság irányításában közvetlen utasítási joga van, így nem a szakszervezetet kellene hibáztatnia a megegyezés elmaradásáért. A VDSZSZ elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy a miniszternek mindeddig nem volt ideje egyeztetni a szakszervezettel. Gaskó István azt üzente Gyurcsány Ferencnek, hogy “higgadjon le, és ne üzengessen indulatokat gerjesztő szövegeket”.

Vannak támogatóik

A szakszervezet elnöke kitért arra is, hogy a VDSZSZ nincsen egyedül, hiszen az Európai Szállítási Dolgozók Szövetsége és az osztrák vasutas-szakszervezet is szolidaritásáról biztosította, csakúgy, mint számos magyar szakszervezet. Utóbbiak közül megemlítette többek között a Magyar Orvosok Szövetségét, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét.

Gaskó István elmondta, hogy a MÁV-val történő egyeztetést 17 órakor folytatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik