Belföld

Jövőre indul az egészségérettségi

Nullszaldós lett a 2008-as egészségügyi kassza, sem veszteség, sem nyereség nem képződött - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter. A tervek szerint 2009-ben indulna el az egészségérettségi a 16 évesek számára.

A miniszter szerint a kormány ezzel teljesítette azt az ígéretét, hogy az egészségügyre szánt kiadásokat az egészségügyre fogja elkölteni.

Vojnik Mária államtitkár a jövő évi, tervezett intézkedéseket, változtatásokat ismertetve elmondta, hogy a háziorvosi ellátás megerősítése érdekében teljesítmény alapon díjaznák az alapellátásban is elérhetővé váló szakorvosi többlettevékenységet, a szűrést és a gondozást is.

Jön az egészség-érettségi

Bevezetik az “egészség-érettségit”, azaz a 16 éveseknek szűrést és életmódra nevelést szerveznek, s megkezdődik az elektronikus taj-kártya megvalósításának előkészítése.

A tervek szerint 2011-re valamennyi biztosított rendelkezik majd e-taj-kártyával. A kormány 17,5 milliárd forint uniós forrást szán ennek megvalósítására és 1,5-2 milliárdot a rendszer éves karbantartására. Vojnik Mária szerint a befektetés két év alatt megtérül a rendszer hatékonysága miatt.

Regionális szinten, az operatív programok keretei között támogatják a háziorvosi rendelők korszerűsítését, az egészségházak kialakítását. A már meghirdetett, összesen 7,8 milliárd forint összegű pályázatra 353 alapellátó jelentkezett. Az eredményt várhatóan januárban vagy februárban hirdetik ki.

Szolidaritás alapú tb lesz

Januártól az egységes, szolidaritás alapú társadalombiztosítást egy biztosító és hét regionális pénztár létrehozásával képzelik el. A regionális pénztárak ügyfélszolgálatokat hozhatnak létre, így ügyfélbarát, lakóhelyhez közeli ellátást biztosíthatnak. A kirendeltségek egyes esetekben elvégezhetik a jogviszony ellenőrzését, a táppénz, a taj-szám, az egészségbiztosítási kártya és a gyed kiadását.

Az egészségügyi és a szociális minisztérium megállapodása alapján a közfoglalkoztatásban dolgozók is elláthatnának egyes egészségügyi tevékenységeket a megfelelő képesítés megszerzése után. Az elképzelés a szakdolgozói gondok enyhítését szolgálná, elsősorban a segédápolói, adminisztratív feladatok terén.

Fejlesztik a védőnői hálózatot

A jövő év első felében feldolgozzák annak a jelenleg is zajló ágazati felmérésnek az adatait, amely a valós költségeken alapuló finanszírozási ráfordításokat is vizsgálja. Az eredmények alapján új alapokon szervezett, a szükségleteknek jobban megfelelő tvk-rendszert (teljesítményvolumen-korlát) szeretnének kialakítani.

Mindezek mellett fejlesztik a védőnői hálózatot és kiemelt figyelmet kap az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet rekonstrukciója is.

Eredményes év volt

Székely Tamás beszámolt az idei eredményekről. Mint elmondta, a Magyar Orvosi Kamarával létrejött tavaszi megállapodás eredményeképpen az egy háziorvosi szolgálatra jutó átlagos OEP-finanszírozási díj mértéke hozzávetőleg 25 százalékkal nőtt.
A két éven aluli gyerekek számára térítésmentes pneumococcus védőoltás bevezetésével egyidejűleg, október 1-jével megemelték a házi gyermekorvosi és a vegyes praxisok finanszírozását; a gyermekpraxisok átlagos havi díjazása 820 ezer forintra nőtt, ez az összeg 170 ezer forinttal több, mint tavaly év elején.

Ez év decemberéig több mint 760 ezer ember jogviszonyát sikerült tisztázni, azaz 2008-ban már közel 9,8 millió személynek volt jogviszonya. Az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetők száma ugrásszerűen nőtt: az év eleji 119 ezerről 264 ezerre emelkedett.

Csökkenőben a kórházak hiánya

A minisztérium, a Kórházszövetség és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének közös felmérése szerint a kórházak hiánya 2008-ra várhatóan nem növekszik, hanem mintegy 6,3 milliárd forinttal csökken.

Székely Tamás kitért arra, hogy 2008-ban 746 gyógyszerkészítmény ára csökkent, átlagosan 13 százalékkal, az elmúlt másfél évben 47 új hatóanyag támogatását kezdték meg, a támogatott gyógyászati segédeszközök köre pedig 195 eszközzel bővült.

Egy 25 milliárd forintos kiírásnak köszönhetően 16 nyertes önkormányzat alakíthat ki új kistérségi járóbeteg-szakellátó központot, és 6,4 milliárd forintból hét kórház járóbeteg-szakellátása fejlődhet. A Honvédelmi Minisztériummal együttműködve, a szolnoki ideiglenes bázis átadásával hét légimentő-bázis működik Magyarországon és új mentőállomásokat is adtak át.

Ez év december 15-én az Országgyűlés elfogadta az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását, amely a miniszter szerint hosszú távon biztosíthatja a lakosság minél magasabb szintű ellátását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik