Belföld

Tovább működhet a gárda mozgalom

A Magyar Gárda Egyesület megszűnése után is megmaradhat a gárda mozgalom: ha az ítélet jogerőre emelkedik, akkor az egyesület megszűnik, a mozgalom azonban az egyesülési jog alapján tovább működhet - mondta Kolláth György alkotmányjogász.

A mozgalom mindaddig működhet, ameddig bűncselekményt vagy szabálysértést nem követ el – hangsúlyozta Kolláth György. Az alkotmányjogász szerint markáns, jogfejlesztő ítélet született kedden a Magyar Gárda perében. „Ez egy bátor ítélet. Azt mondta, hogy ha egyszer egy szervezet működése félelmet kelt a társadalom egy csoportjában, romákban, zsidókban, akkor a szervezetnek a tevékenysége alkotmányellenes” – húzta alá.

A korábbiaktól eltérően a keddi ítélet szerint tehát már önmagában a félelemkeltésre is válaszolnia kell a jognak. Ez túllép az Alkotmánybíróság korábbi felfogásán – mondta Kolláth György. Az ítélet után a rendvédelmi szerveknek nem, de a bíróságoknak a munkája egyszerűbbé válhat, hiszen egyértelműbbé válhat a helyzet. Az alkotmányos jogok értelmezése tekintetében is mérföldkő lehet a keddi döntés – tette hozzá.

Nézze meg az FN Tudósító (Mészáros Gábor) fotóit a gárda-perről!

Nézze meg az FN Tudósító (Mészáros Gábor) fotóit a gárda-perről!

A Fővárosi Bíróság kedden hozott elsőfokú, nem jogerős ítéletével oszlatta fel a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. Szóbeli indoklásában a bíró kiemelte: a Magyar Gárda azzal, hogy létrehozott egy mozgalmat, olyan tevékenységnek adott keretet, amely Tatárszentgyörgyön jogszabályba ütköző rendezvénybe torkollott. Az ott elhangzott beszédek többek között a “cigánybűnözést” állították a középpontba és ezzel sértették a cigány kisebbség méltóságát – tette hozzá.

A Magyar Gárda Mozgalom szerint a szerveződést létrehozó egyesület nem követett el jogszabályba ütköző cselekedetet, ezért a feloszlatást kimondó bírósági ítélet nem megalapozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik