Belföld

Lendvainak „megállt az esze”

A Magyar Gárda egyesület feloszlatásának szimbolikus hatása nagyobb, mint a konkrét jelentősége - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerdán, a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. A politikus reagált Orbán Viktor videointerjújára is.

A Fővárosi Bíróság kedden hozott elsőfokú, nem jogerős ítéletével feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet.

„Ilyen ügyben először a magyar bíróság kimondta, hogy ezt ne”, Magyarországon ne lehessen megfélemlíteni, kisebbségek ellen lázítani, az elrettentés módszereit alkalmazni – fogalmazott a kormánypárti politikus. Kiemelte azonban: a bíróság most csak az egyesület feloszlatását mondta ki első fokon. Hozzátette: bízik benne, hogyha nem egyesület, hanem mozgalom néven „ugyanezek a legények ugyanilyen céllal masírozni kezdenek”, akkor ez az ítélet könnyebb hivatkozási alapot adhat az ellenük való eljárásra.

„Megállt az esze”

Lendvai Ildikó a Fidesz elnökének kedden, a saját honlapjára feltett videointerjújára úgy reagált: Orbán Viktornak a világválság idején még mindig az az egyetlen gondja, hogy hogyan legyen miniszterelnök. Mint fogalmazott: „az eszem a sztrájk említésénél állt meg”, hogy Orbán Viktor a sztrájkot mint politikai eszközt használja fel.

Véleménye szerint a Fidesz elnöke leginkább azokat a dolgozókat és vezetőket kompromittálta, akik eddig nem nyílt kormánybuktató szándékkal sztrájkoltak – emelte ki. Mit gondol Orbán Viktor, ha megbénul az ország élete az ő felszólítására, akkor az jót tesz a magyar gazdaságnak? – tette fel a kérdést az MSZP frakcióvezetője.

Orbán: sztrájk és közakarat

Orbán Viktor a keddi videointerjújában lehetőségeket vázolt fel, amelyeknek megvalósulása esetén szerinte „menthető” lenne a 2009-es év. Mint mondta, a következő év akár még jó is lehet, ha az ország képes lesz egy jelentős változást elérni úgy, hogy a kormányt a sztrájkkal, közakarattal, az európai parlamenti választás eredményével nyomás alá helyezi, és ráveszi, hogy 180 fokos fordulatot hajtson végre elsősorban a gazdaságpolitikájában.

A másik lehetőség szerinte, hogy az ország úgy tudja nyomás alá helyezni a kormányt, hogy a kabinet maga belátja: minél hamarabb előre kell hozni a választást, és a parlament feloszlatja magát.

Lendvai Ildikó beszélt az MSZP uniós választási kampányáról is. Mint mondta, pártja fontosnak tartja az európai parlamenti választást, de nem akar itthonra felelőtlen gazdasági és szociális ígéreteket tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik