Belföld

Kiutat akar mutatni a Reformszövetség

A KDNP saját adójavaslatát ajánlotta a Reformszövetség figyelmébe. A munkaadókból és akadémikusokból álló testület jövő év februárjában áll elő reformtervével.

Az ország a demográfiai katasztrófa felé tart, ezért a KDNP képviselői a Reformszövetség figyelmébe ajánlották a francia mintájú családi jövedelemadózást – mondta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke szerdán Budapesten a párt és a szervezet között lezajlott megbeszélést követő sajtótájékoztatón.

mi a reformszövetség?

A Reformszövetség a gazdasági elit képviselőiből – az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetőiből, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökéből – és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt és jelenlegi elnökeiből áll.

Jövő január végére, február elejére összehangolt reformjavaslatokat készít a Reformszövetség.

“A tervezett változtatások célja, hogy a következő évtized elején az euró legyen a fizetőeszköz Magyarországon és tíz éven belül a hazai átlagjövedelmek megközelítsék az európai szintet” – mondta korábban a szövetség céljairól Gyurcsány Ferenc. A kormányfő hozzátette: széles körű társadalmi-politikai megállapodásra van szükség. A Reformszövetség ennek ellenére nem tartalmazza a munkavállalók képviselőit.

A KDNP elnöke lényegesnek nevezte, hogy a Reformszövetség a szellemi hátterével lehetővé teszi egy olyan politikán kívüli mérce felállítását, amely minden párt felé egyfajta igazodási irányt jelent.

Különösen fontos, hogy a szövetség nemcsak pénzügyi kérdésekre koncentrál, hanem a társadalom egészét veszi alapul – közölte Semjén Zsolt.

A KDNP-nek garancia a testület összetétele

A kereszténydemokraták szerint a piaci viszonyoknak érvényesülnie kell a gazdaságban, de az egészségügyben, az oktatás területén, a szociálpolitikában a szolidaritást és az állami felelősségvállalást kell előtérbe helyezni. Semjén Zsolt azt mondta, a Reformszövetség összetétele garancia arra, hogy ebben a széles összefüggésben tudjanak gondolkodni.

Vizi E. Szilveszter arról beszélt, hogy a KDNP-vel teljes lett a lista, hiszen valamennyi parlamenti párttal leültek tárgyalni.

Leszögezte ugyanakkor: a testület politikamentesen működik és reményeik szerint abban is segíteni tud, hogy a bizalmi válságban szenvedő parlament is az ország jövőjét befolyásoló kedvező hatású intézkedéseket hozzon.

Február elejére kész az anyag

A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke azt mondta, Magyarország rendkívül nehéz helyzetben van, miután a pénzügyi és gazdasági válság hatásai fokozottan jelentkeznek, és ezek következménye akár egy szociális válság lehet. Emlékeztetett arra, hogy a fejlett nyugati országok komoly intézkedéseket hoztak ezen hatások kiküszöbölésére.

Vizi E. Szilveszter bejelentette: a Reformszövetség február elejéig le akar tenni egy anyagot az asztalra, amelyben rögzítenék, milyen kiutat lehetne találni a válság súlyosságának megfékezésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik