Belföld

Veres: a vasutassztrájk nem munkaügyi kérdésekről szól

Megalapozatlan a sztrájkot hirdető Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) követelése, s megalapozatlan követeléseket nem tud teljesíteni a kormány - mondta egy kedd reggeli televíziós műsorban a pénzügyminiszter.

Veres János a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában közölte: a MÁV Cargo privatizációjából származó 102,5 milliárd forintos bevételből a MÁV Cargo dolgozói részesedhetnek, közel 2,5 milliárd forint értékben.

A VDSZSZ követelése, miszerint valamennyi MÁV-dolgozó kapjon 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációjából, nem jogszerű, megalapozatlan, s megalapozatlan követeléseket a kormány nem tud teljesíteni – mondta a pénzügyminiszter.

Hozzátette: ha ilyen alapon követel a VDSZSZ, akkor nemcsak 40 ezer vasutasnak, hanem 10 millió állampolgárnak kellene fejenként 250 ezer forintot kapnia.

A VDSZSZ másik követelésére, miszerint a kiszervezett leányvállalatok dolgozóinak 10 százalékos pótlékot fizessen a MÁV, a pénzügyminiszter azt mondta: ma Magyarországon egy 10 százalékos bérkövetelés irreális. Emlékeztetett arra, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban éppen a múlt pénteken született megállapodás a jövő évi 3-5 százalékos bérajánlásról.
Veres János véleménye szerint ez a sztrájk nem munkaügyi kérdésről szól, hanem arról, hogyan lehet politikai konfliktust gyártani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik