Belföld

Újra kell igényelni a gázártámogatást

A szociális gázártámogatást újra kell igényelni, és ennek kapcsán az ügyfelek támogatási igényeinek fogadását, elbírálását továbbra is a Magyar Államkincstár (MÁK) végzi - tájékoztatnak közleményükben a gázszolgáltatók.

A szociális gázártámogatást újra kell igényelni és ennek kapcsán az ügyfelek támogatási igényeinek fogadását, elbírálását továbbra is a Magyar Államkincstár (MÁK) végzi – adta hírül közleményben a Magyar Gázipari Egyesülés (MGE).

A gázszolgáltatók a Magyar Államkincstár által megítélt támogatást érvényesítő, végrehajtó szervezetek, lehetőségeikhez mérten minden segítséget megadnak ügyfeleiknek a kérelmekkel kapcsolatos tájékozódásban, a megfelelő szervezethez történő irányításban – írja a közlemény.

A november 28-án megjelent módosított Kormányrendelet szerint, aki 2009. január 31-ig kérelmét a Magyar Államkincstárhoz benyújtja, – a jogosultsági feltételek fennállása esetén – 2009. január 1-jéig visszamenőlegesen hozzájut a támogatáshoz. A támogatás érvényesítéséhez azonban nem elegendő csak a gázszolgáltató társaságok igyekezete.

A benyújtott igénylések alapján a MÁK meghozza a támogatásról szóló határozatokat és azokat a szolgáltató részére eljuttatja. A gázszolgáltatók feladata fogadni a Magyar Államkincstár által meghozott határozatok vonatkozó adatait és a számlákban érvényesíteni a megítélt támogatást. A gázszolgáltatók csak a MÁK által részükre átadott adatok nyilvántartásba vételét követően – az adatok beérkezésének ütemében – tudják ezt végrehajtani.

Ebből következően a szolgáltatók 2009. első két hónapjában nem minden fogyasztónak tudják az aktuális számlában a támogatást érvényesíteni, ugyanakkor az adatok beérkezését követően kibocsátott gázszámlában visszamenőleg,- 2009. január 1-jéig – a megítélt támogatás jóváírásra kerül, amennyiben annak kérelme 2009. január 31. előtt beérkezett az Államkincstárhoz – áll az MGE közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik