Belföld

Még mindig bénult az ország

Folytatódik a vasúti sztrájk, a vonatközlekedés kedden is bizonytalan lesz, járatkimaradásokra, útvonal-rövidülésekre és jelentős késésekre kell számítani – közölte a MÁV. Hajnalban több vonat is elindult, a társaság abban reménykedik, hogy a reggeli műszakváltás után ismét több járat közlekedik majd.

Főként a kocsivizsgálók és a jegyvizsgálók, valamint a pénztárosok sztrájkoltak, a forgalomirányítók közül csak néhányan csatlakoztak a munkabeszüntetéshez – közölte a vasúttársaság. A mozdonyvezetők egyáltalán nem sztrájkolnak, csakúgy, mint a műszaki (gépészeti) karbantartók. Az utasok a szakszervezeti sztrájk ideje alatt a MÁV-START Zrt. honlapján folyamatosan figyelemmel követhetik az aktuális vasúti közlekedés helyzetét. Az oldalon sárga színnel kiemelt „Sztrájk percről-percre” rovatban rendszeresen frissítik a személyszállító vonatok indulására vagy kimaradására vonatkozó információkat.

Tarta sztrájk (MTI)

Tart a sztrájk (MTI)


Keletre foghíjas a közlekedés

Az InterCity és a távolsági gyorsvonatok nem közlekedtek, csakúgy mint a nemzetközi járatok. Budapest Déli pályaudvaron szünetel a vasúti közlekedés, de a Nyugati és a Keleti pályaudvar működik. A Székesfehérvár, Pusztaszabolcs és Komárom felől érkező vonatok a Kelenföldi pályaudvart használják. Ezeken a vonalakon viszonylag rendszeres a közlekedés.

A Nyugatiból indulnak és érkeznek vonatok Esztergomba, Vácra és Veresegyházára. Szolnok és Debrecen között távolsági vonatokkal utazhatnak. A Keleti pályaudvarról indulnak vonatok Újszász-Szolnok és Gödöllő felé. A Budapest-Kunszentmiklós-Tass vonalon nincs gond a menetrenddel a MÁV tájékoztatása szerint.

Az MTI viszont azt jelentette, kedden korán reggel a Keleti pályaudvar központi kijelzője szerint a sztrájk miatt vonatok nem indulnak, az érkezésnél pedig késésekre, járatkimaradásokra kell számítani. A kijelzőn egyetlen járat sem szerepelt a távirati iroda helyszíni tudósítójának tapasztalata szerint.

A pályaudvaron csak néhány ember volt, a három nyitva tartó jegypénztárnál senki, a belföldi információnál öt-hat utas várakozott, többnyire a Nyugatiba és Kelenföldre irányították őket. A büfék, boltok, újságosok nyitva tartottak.

A Nyugati pályaudvaron reggel 7 órakor szintén kevés utas volt, egy jegypénztár tartott nyitva, előtte egy tucat utas várakozott. Az információs pult reggel zárt be a sztrájk miatt, az utasokat az ügyfélszolgálati irodába küldték. A kijelzőn érkező járat nem szerepelt. A szolnoki személyvonat 6:28-kor menetrend szerint elindult. A vonatok közlekedése az ügyfélszolgálat szerint bizonytalan.

Szegeden autóbuszok segítenek

Békéscsaba felé is van vonat Szolnokról, de Hatvan–Gödöllő között szünetel a vasúti közlekedés. Miskolc térségében is akadozik a vasút, mert Miskolcon sztrájkolnak. Eger–Füzesabony között nem járnak a vonatok, csakúgy mint Miskolc és Hidasnémeti között. A Miskolc előtti állomásokról Bz-motorvonatokkal lehet eljutni.

Szeged és Kiskundorozsma között autóbuszok járnak, a bésécsabai vonatok Szeged-Rókust használják. Debrecen, Nyíregyháza állomáson valamennyi jegyvizsgáló és kocsivizsgáló sztrájkol, Püspökladány és Biharkeresztes között sincs vonat. Szeged, Pécs, Kaposvár, Szombathely nem fogad és nem indít vonatokat. A Székesfehérvár–Veszprém vonalon egy-egy járat közlekedik. Győr Kelenföld, valamint Pusztaszabolcs és Kelenföld között utazhatnak. A Budapest–Újszász–szolnoki és a Budapest–ceglédi vonalon is biztosított az eljutási lehetőség. Pécsen és Kaposváron a sztrájk miatt szünetel a forgalom.

Fennakadások nyugaton

Szombathely még mindig nem tud indítani és fogadni vonatokat. Továbbra is vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat Vép és Püspökmolnári, valamint Ják-Balogunyom és Acsád állomásokig, valamint onnét Szombathely irányába. Az éjszakára szolgálatra jelentkező munkavállalók között jegyvizsgálók, kocsivizsgálók és forgalmi dolgozók is voltak, akik csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. Szombathely és Kőszeg állomások között a vasúti személyszállítás szintén szünetel.

Veszprém Csomópont területén a forgalmi munkavállalók közül mindenki felvette a munkát. Győr irányába egy vonat sem indul, Székesfehérvár irányába általában minden második vonatpár közlekedik, Szombathely irányába is bizonytalan a közlekedés. Veszprémben munkavállalói oldalról a jegyvizsgálók és a kocsivizsgálók határozzák meg a vonatok közlekedését.

Celldömölk Csomópont területén a nappalihoz hasonlóan csak az átmenő vonatforgalom biztosított, mivel a jegyvizsgálók közel 80 százaléka sztrájkol, valamint a kocsivizsgálók közül is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. A forgalmi szolgálat nem akadályozza a vonatok indítását és fogadását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik