Belföld

Meg kell oldani a cigánytelepek védelmét

Két lövést adtak le hétfő este a Borsod megyei Alsózsolcán; az egyik lövedék életveszélyesen megsebesített egy 19 éves férfit, a másik a férfi élettársának felsőruházatát érte, sérülést nem okozott. A Roma Polgárjogi Mozgalom megyei szervezetének elnöke kedden azt mondta: megoldást kell találni a cigánytelepek védelmére, mert a romák félnek.

A helyiek ijedten beszélnek a történtekről, azt mondják, félnek, mert bárhol megtörténhet hasonló eset, nem érzik magukat biztonságban. A rendőrség a területet kordonnal zárta el.

Életveszélyes állapotban

Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője korábban azt közölte: a fiatalembert Dankó Pista utcai házának udvarán érte a lövés. A 19 éves férfit kórházba szállították és megoperálták, stabilizálták az állapotát. Az ügyben több emberen elkövetett emberölés kísérletének gyanúja miatt indult eljárás.

Az Alsózsolcán meglőtt 19 éves roma fiatalemberen többórás hasi műtétet végeztek, urológus, érsebész és baleseti sebész közreműködésével. A beteget az intenzív osztályon helyezték el, állapota jelenleg is súlyos, életveszélyes – mondta
Csiba Gábor, a Borsod megyei kórház főigazgató-főorvosa.

Felháborodnak és félnek

A rendőrség közleményében arról tájékoztatott, hogy hétfőn 17 óra körül lőttek rá családi háza előtt a férfira és annak 16 éves élettársára. A lövések akkor dördültek el, amikor a ház lépcsőjén tűzifát pakoltak.

Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom megyei szervezetének elnöke közölte, hogy a megyei romavezetők felháborodtak és félelmeiknek adtak hangot, amikor az esetről tudomást szereztek. Mint mondta, Borsodban ez már a második lövéses támadás, Nagycsécsen két ember vesztette életét.
„Valami megoldást kell találni a hatóságokkal, civilszervezetekkel közösen a romatelepek védelmére” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik