Belföld

Itt a BKV-sztrájk menetrendje

Mintegy 1.300 busz hiányozhat a forgalomból az esetleges csütörtöki félnapos BKV-sztrájk idején - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője.

A szóvivő elmondta, hogy a legtöbb busz a főváros pesti oldalán közlekedik, például a dél-pesti garázs naponta 300 járművet ad ki, és ugyanennyit a cinkotai.

kudarcos tárgyalás

Nem sikerült egyezségre jutnia a BKV menedzsmentjének és a sztrájkot jelentő – zömében – buszos szakszervezeteknek a keddi tárgyaláson, a szerdai egyeztetés lehet az utolsó a csütörtöki félnapos sztrájk előtt – közölte Nemes Gábor.

Budán a legnagyobb garázsok – a Hamzsabégi úti és a óbudai – ennél kevesebbet: mintegy 240-200 buszt küldenek ki a forgalomba.

Majdnem a fele

A BKV teljes teljesítményének mintegy 45 százalékát adják a buszok, így egy esetleges sztrájkban, amelyben csak a busz-ágazatot képviselő szakszervezetek vennének részt, a cég teljes üzemének majdnem a fele függesztené fel a munkát – tette hozzá Nemes Gábor.

A fővárosban mintegy 600 villamos közlekedik naponta, de sok olyan utca van, amelyet csak busszal lehet megközelíteni.
A BKV korábbi közleménye szerint a menedzsment és az érdekképviseletek abban már megegyeztek, hogy a 17-ről 18-ra virradóra az éjszakai járatok teljes üzemidejükben közlekednek majd. Mint hozzátették, az alvállalkozók által üzemeltetett járatok igény szerint átcsoportosíthatóak.

Ami jár

A HÉV és a metróvonalakon egyáltalán nem lesz sztrájk, és várhatóan a villamosok valamint a trolik is szinte teljes körű szolgáltatást nyújtanak majd – tették hozzá a közleményben.

A BKV Zrt. két alvállalkozója – a Nógrád Volán és a VT Transman – elsősorban Észak-Pesten és Dél-Budán bérel viszonylatokat, összesen mintegy 20 járatot közlekedtetve.

A sztrájk idején menetrend szerint jár a főként Budafokon és a XI. kerületben közlekedő 150-es és a 114-es, a 250-es, az 58-as, a 13-113-113A, a 87-87A-187 jelzésű autóbusz.

A hétköznapi menetrend szerint járnak majd a IV., a XIV. és a XVII. kerületben közlekedő 30-as, 88-as, 120-as, 147-es, 170-es gyors jelzésű buszok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik