Belföld

Voksolási hajrá fontos törvényekről

A költségvetés mellett több más fontos törvényről is szavazott az Országgyűlés hétfőn. Így – az SZDSZ kivételével – valamennyi párt elfogadta a radikalizmus elleni nyilatkozatot, változtattak a mezőgazdasági támogatásokon, rugalmasabb lesz a betegellátás, a szakiskolákban viszont nem kell majd ösztöndíjat fizetni. és munkaerő-piaci programmal enyhítenének a válság hatásain.

Bankmentő csomag

Az állam garanciát vállalhat a bankok tartozásaira – ezt tartalmazza a bankmentő csomagként ismert, hétfőn 377 igen szavazattal, egy tartózkodással elfogadott törvény, amelynek célja a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának erősítése – tudósított az MTI.

Az állam – a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának megőrzése és biztosítása érdekében – garanciát vállalhat a bankok tartozásaira, illetve tőkét emelhet. A garanciát a bank kérésére, vagy annak egyetértésével vállalja az állam, viszont tőkeemelésre hivatalból – a bank egyetértése nélkül – is sor kerülhet.

Az SZDSZ nem fogadta el a szlovák nyilatkozatot

Négypárti, 12 pontos politikai nyilatkozatot fogadott el a Szlovákiában tapasztalható, magyart vonatkozású, “aggodalomra okot adó” események kapcsán a parlament. Az Országgyűlés 343 igen, egy nem és 27 tartózkodás mellett fogadta el a nyilatkozatot, amelyhez a Ház kétharmadának támogatása kellett.

A dokumentum elítéli a radikalizmust, az idegengyűlöletet és az erőszakot, bármely országban kerüljön rá sor, és aggodalommal tekint egyes szlovákiai politikusok kisebbségellenes gyűlöletbeszédére.

Az MSZP, a Fidesz, a KDNP és az MDF egy-egy képviselője a múlt héten nyújtotta be az Országgyűlésnek azt a javaslatot, amely szerint a magyar parlament “aggódva figyeli azokat a kisebbségpolitikai vonatkozású eseményeket, valamint a Magyar Köztársasággal és állampolgáraival szembeni politikai és hatósági megnyilvánulásokat, amelyekre az utóbbi időben a Szlovák Köztársaságban sor került”. A dokumentum határozottan és egyértelműen elítél minden radikális ideológiát. Az SZDSZ nem értett egyet a nyilatkozat elfogadásával.

Nem lesz 13. havi

Nem lesz jövőre 13. havi fizetés a közszférában, kivéve a bírákat és az Állami Számvevőszék alkalmazottait, miután az Országgyűlés hétfőn megszavazta az erről szóló törvénymódosítást.

A Fidesz kezdeményezésére név szerinti szavazást tartottak, amelyen az MTI összesítése szerint 207-en igennel, 173-an nemmel szavaztak. A bírák és az Állami Számvevőszék dolgozói azért mentesülhettek a 13. havi bér elvétele alól, mert esetükben kétharmados támogatást igényelt volna a szabályok megváltoztatása.

Rugalmasabb lesz a betegellátás

Az Országgyűlés egészségügyi tárgyú törvényeket módosított 217 igen és 162 nem szavazattal hétfőn; a változtatás érinti az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről (kórháztörvény), az egészségügyről, a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól, valamint a felsőoktatásról szóló törvényt, illetve a gyógyszer-gazdaságossági jogszabályt.

A módosítások értelében rugalmasabb lesz a járó- és fekvőbeteg-ellátás kapacitáselosztása. A szakellátásban országosan minimális óraszámokat hirdetnek ki, amelyeket a fenntartónak mindenképpen biztosítania kell és maximálják a biztosító által finanszírozott ellátásokat. Az ellátásszámokat évente újraosztják, erre a biztosító tesz előterjesztést, a regionális egészségügyi tanácsok pedig javaslatokat terjeszthetnek be, a “végső szót” azonban a regionális tiszti főorvos hozza meg.

A járóbeteg-ellátásban – hasonlóan a kórházaknál – bevezetik a területi ellátási kötelezettséget, amely a szolgálatóra ró kötelezettséget: eszerint a területéhez tartozó lakhelyekről érkező betegeket köteles ellátni. Az OEP-nek kell majd ellenőriznie az ellátási előírások (protokollok) betartását. A biztosító, amennyiben hiányosságot talál, az adott szakmára szóló szerződést módosíthatja, felbonthatja és az ellátást átadhatja egy súlyponti vagy országos intézménynek.

Nem lesz ösztöndíj a szakiskolákban

A Ház 189 igen szavazattal, 188 ellenében, két tartózkodással utasította el a törvényjavaslatot, amely lehetővé tette volna a szakiskolai tanulmányi ösztöndíjrendszer bevezetését.

A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodását érinti viszont a felsőoktatási törvény legújabb módosítása, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés, 210 igen, 14 nem szavazattal és 151 tartózkodással.

A változtatások értelmében az állami felsőoktatási intézmény a vagyonkezelésében lévő állami vagyon tulajdonjogát saját hatáskörben, az állam nevében átruházhatja. Az értékesítés ingatlan esetében a helyi önkormányzat elővásárlási jogának biztosításával történhet.

Munkaerő-piaci programmal erősít a kormány

A segélyezési rendszer úgy alakul át a szociális és foglalkoztatási törvények hétfőn 199 igen, 179 nem szavazattal, egy tartózkodással elfogadott módosításával, hogy a hangsúly a pénzbeli ellátások helyett az aktív eszközökre: a közfoglalkoztatásban és a képzésben, illetve a munkaerő-piaci programokban való részvételre helyeződik át.

A változtatás egyik kiemelt célja, hogy a munkára képes, de jelenleg tartósan munkanélküli személyek részt vegyenek valamelyik közfoglalkoztatási programban. A törvény intézkedései a jelenleg rendszeres szociális támogatásban részesülő mintegy 200 ezer főből mintegy százezernek az elhelyezkedését segíthetik elő.

A törvény rendelkezései szerint a hátrányos munkaerő-piaci helyzetű, aktív korú személyek a rendszeres szociális segély helyett az aktív korúak ellátására szerezhetnek jogosultságot, amelynek keretében pénzbeli ellátásként rendelkezésre állási támogatás vagy rendszeres szociális segély, emellett közfoglalkoztatás és különböző típusú munkaerő-piaci, valamint szociális szolgáltatások járnak.

Útdíj-fizetés elektronikusan

A közúti, a vízi-, valamint a légi közlekedési törvényt is módosító, hétfőn 218 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 158 tartózkodással elfogadott jogszabály felhatalmazza a kormányt, hogy teremtse meg az elektronikus útdíj fizetés feltételeit, és dolgozza ki a megtett úttal arányos úthasználat díját.

Elektronikus lesz a cégbevallás

Módosították a cégeljárási törvényt is. A jövőben a cégek csak elektronikusan nyújthatják be beszámolóikat a cégbíróságnak, az ezt elmulasztókat törlik a cégjegyzékből; a megváltozott TEÁOR számokat a jövő évi első adóbevallás benyújtásával együtt módosíthatják a vállalkozások – a hétfőn 218 igen, 159 nem szavazattal és 2 tartózkodással elfogadott, cégeljárási és egyéb jogszabályokat módosító törvény tartalmazza ezeket a rendelkezéseket is.

Nyilvánosak lesznek az agrártámogatások

Az agrárminiszter monitoring rendszert működtet, és rögzítették, mit jelent a gondatlan támogatásigénylés – egyebek mellett ezeket tartalmazza az agrártámogatásokról szóló, múlt évben hozott törvény hétfőn elfogadott módosítása.

A módosítás kimondja, hogy közérdekből nyilvános adat a támogatott neve, a támogatás jogcíme és összege, valamint a jogtalan igénybevétel miatt visszafizetett támogatás összege is. A támogatásokat kezelő szervezet hét nyilvántartást működtet, az ügyfél-nyilvántartás mellett vezetnie kell például a földterület azonosító rendszert, a szőlőültetvények országos térinformatikai nyilvántartását, és az intervenciós raktárregisztert is. Ez utóbbi a raktározási helyszínek, és a raktárépítmények egyedi azonosító adatait tartalmazza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik