Belföld

Nem lesz bejegyzett élettársi kapcsolat

Megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn kihirdetett határozatában, így a törvény nem lép hatályba 2009. január 1-jén.

Az Alkotmánybíróság szerint az egy évvel ezelőtt elfogadott törvény homogén csoportként kezeli a különböző és azonos nemű emberek párkapcsolatait, és tartalmaz egy olyan szabályt, amely a bejegyzett élettársi kapcsolatot a lényeges tartalom tekintetében azonossá teszi a házassággal.

Az Ab emlékeztetett rá: az Alkotmány védi a házasságot, a bejegyzett élettársi kapcsolat férfi és nő között – akik egymással házasságot köthetnek – az Alkotmány által védett házasság megkettőzésének tekinthető. Ezért az Ab a törvényt megsemmisítette.

Az Ab határozatában ugyanakkor hangsúlyozta: az azonos neműek tartós párkapcsolata számára az elismerés és védelem igénye levezethető az emberi méltósághoz való jogból, és az azonos nemű emberek számára a bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézményének létrehozása nem alkotmányellenes.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy készítsen elő egy olyan javaslatot, amely kiküszöböli az Alkotmánybíróság (Ab) által hivatkozott jogtechnikai problémát – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik