Belföld

Leginkább füveznek a magyarok

Nem változott jelentősen a magyarországi droghelyzet 2007-ben, az elmúlt években tapasztalható növekvő elterjedtség viszont stagnál - közölte Portörő Péter, a Nemzeti Kábítószerügyi Koordinációs Osztály vezetője.

A „Jelentés a magyarországi kábítószerhelyzetről” című könyv sajtóbemutatóján ismertetett adatok szerint a felnőtt népesség országos reprezentatív mintáján készült kutatás szerint a megkérdezett 18-64 éves korosztály 9,3 százaléka fogyasztott már valamilyen tiltott szert.

Portörő Péter tájékoztatása szerint az első helyen továbbra is a cannabisszármazékok fogyasztása a legelterjedtebb, ezt követi az ecstasy, az amfetamin és a hallucinogének.

Kiemelte, hogy amíg 2001 és 2003 között nőtt a kipróbálások aránya, addig 2003 és 2007 között nem változott a helyzet. A 2007-es jelentés szerint a fővárosi fiatalok 22,7 százaléka fogyasztott már valamilyen tiltott szert (marihuánát vagy hasist, ecstasyt, amtefaminokat, LSD-t vagy más hallucinogéneket, cracket, kokaint, heroint). A kiadvány szerint a droghasználati célú szerfogyasztás inkább a fiúkra, a gyógyszerfogyasztás pedig inkább a lányokra jellemző.

Portörő Péter úgy fogalmazott, a fiatalok körében a legnépszerűbb szer a cannabis, ezt a gyógyszer alkohollal történő beszedése követi, a harmadik helyen pedig a patron vagy lufi használata áll, de népszerű a szipuzás, az ecstasy, az amfetaminok és az LSD vagy más hallucinogének használata is.
A fiatalok droghasználata 1995 és 1999 között ugrott meg jelentősen, de az elmúlt nyolc évben ez a mutató változatlan, illetve a struktúra nem változik – mondta.

A jelentés szerint 2008-ban mintegy 14 ezer beteget kezeltek, és 260 ágyon zajlott drogrehabilitációs kezelés. Tavaly nem történt jelentős változás a kábítószer-fogyasztással közvetlenül összefüggő halálesetek számában, 25 ilyen haláleset történt.
Portörő Péter elmondta azt is, hogy a jelenlegi drogstratégia 2009-ben lejár, elkezdődött az értékelés, és ezzel párhuzamosan indul januártól az új stratégia előkészítése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik