Belföld

Ingatlanpanama lehet a BKV-nál is

Hűtlen kezelés miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen hat BKV-s szakszervezet hétfőn a VII. kerületi rendőrkapitányságon, mert azt sejtik, hogy a valós értékénél jóval kevesebbért adtak túl a Stadionok irodaházon.

A BKV még április végén adta el a XIV. kerületben, a Hungária körút 46. szám alatt lévő telephelyének hozzávetőleg egyhatodát a Welt-Stadt Immobilien Ingatlanberuházó Kft.-nek. A cég 40 millió forint plusz áfát, összesen 48 millió forintot fizetett a tulajdonhányadért – olvasható a feljelentésben.

„A BKV – figyelmen kívül hagyva a szakszervezetekkel május 27-én kötött megállapodást, amelyben kötelezte magát, hogy nem ad el az érdekképviseletek beleegyezése nélkül telephelyet – augusztus 7-én együttműködési megállapodást kötött az ingatlan fennmaradó területének hatvan napon belüli eladására vonatkozóan” 490 millió forint plusz áfa áron.

A rendelkezésre álló dokumentumok szerint a Stadionok irodaházat a vevő el akarja bontani, helyére bevásárlóközpontot, irodaházat és parkolóházat építene. A metrót pedig csak az üzletsoron keresztül lehetne megközelíteni.

A feljelentésben foglaltak szerint az augusztusi együttműködési megállapodás egyik pontja kitér arra, hogy a beruházás metrót érintő költségét, hat mozgólépcső és négy lift kiépítését a BKV állná. A becslések szerint mintegy 360 millió forint értékű munka levonódna a 490 millió forint plusz áfás teljes vételárból. A BKV-t ráadásul egyéb költségek is terhelnék, úgy mint az építkezés alatt a metrópótló buszok közlekedtetése, az utastájékoztatás, a kiköltöztetés és a most az ingatlanban működő üzletek kártalanítása.

A szakszervezetek sejtése szerint a bevételből a végén gyakorlatilag semmi sem maradna a BKV-nak.

Az épületben jelenleg a metró-, a HÉV- és a villamoságazat forgalmi és műszaki irányító szervezetei dolgoznak, és ott van három szakszervezet székhelye is – olvasható a dokumentumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik