Belföld

Nő a zsúfoltság Ferihegyen

Hétfő sem hoz változást a repülőtér életében, továbbra is zsúfoltságra, járattörlésekre és késésekre kell számítani. Vasárnap délután zsúfolt volt a reptér, a diszkont légitársaságok gépeinek indítását felfüggesztették. Gaskó István a helyszínen bíztatta a sztrájkolókat.

Hétfőn is sorok lesznek Ferihegyen

A vasárnapi szolgáltatási színvonalat ígéri hétfőre is a Budapest Airport. A BA vasárnap esti tájékoztatása szerint továbbra is csak a 2-es terminál üzemel, kisebb késések várhatóak.

Reggel 5 óráig várhatóan két utasbiztonsági csatorna működik, számuk 6 óráig háromra, majd 7-re négyre emelkedik. Reggel 7 órától délután 5 óráig három utasbiztonsági kapu üzemel majd.

Hétfőn a diszkont légitársaságok jegykezelése a 2B terminálon lesz, csakúgy, mint minden, nem a schengeni övezetbe tartó járat jegyellenőrzése. A schengeni övezetbe tartó, nem diszkont légitársaságok jegykezelése marad a 2A terminálon.

Az utasbiztonsági ellenőrzés továbbra is kizárólag a 2B terminálon történik. A BA hétfőn is arra kéri utasait, hogy az indulás előtt három órával érkezzenek ki a repülőtérre, és az indulás előtt feltétlenül vegyék fel a kapcsolatot a légitársasággal.

A Malév 12 hétfői járatát törli

A Malév 12 hétfői járatát törli a ferihegyi sztrájk miatt, de utasainak négy úti cél felé alternatív járatokat kínál.

A következő járatok nem indulnak hétfőn: MA560 Genf (GVA); MA850 Bukarest (OTP); MA486 Ljubljana (LJU); MA470 Zágráb (ZAG); MA836 Várna (VAR); MA890 Marosvásárhely (TGM); MA880 Temesvár (TSR); MA844 Varsó (WAW); MA516 Stuttgart (STR); MA854 Bukarest (OTP); MA488 Ljubljana (LJU); MA442 Szkopje (SKP).

Genfbe, Bukarestbe, Varsóba, Stuttgartba a Malév hétfőn kínál alternatív járatokat, Bukarestbe például kora délután és éjszaka. Ljubljanába, Zágrábba, Várnára, Marosvásárhelyre, Temesvárra és Szkopjéba viszont nem szerepel további járat a Malév hétfői menetrendjében.

A törölt – és csak a törölt – járatokra szóló jegyeket a légitársaság térítésmentesen átírja egy másik, ugyanarra a célállomásra közlekedő Malév vagy más, a oneworld szövetség tag-légitársaságának járatára, vagy térítésmentesen visszatéríti a jegy árát.

Vasárnapi fennakadások

A diszkont légitársaságok gépeinek indulását 13-19 óra között a zsúfoltság miatt felfüggesztette a BA; az intézkedés öt járatot érint, kettőt töröltek, a másik három jelentős késéssel indul. Az easyJet törölte berlini, a Wizz Air pedig brüsszeli járatát. A Wizz Air londoni járata 2 órás, a Germanwings stuttgarti járata várhatóan 2 és fél órás, a Jet2 manchesteri járat várhatóan 1 órás késéssel indul.

Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője közölte: délután 16 órára hosszú sorok alakultak ki, az utasok viszonylagos nyugalommal viselik a helyzetet.

Összesen három utasbiztonsági kapu üzemel, az induló gépek 15-30 perces késéssel szállnak fel.

Gaskó bíztatta a sztrájkolókat

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezte (VDSZSZ) elnöke Ferihegyre ment és támogatásáról biztosította a sztrájkolókat. A szakszervezeti vezető közölte: a reptéri dolgozók képviselőivel ellentétben a vasúti érdekképviselőkkel még soha nem fordult elő, hogy a munkáltató elzárkózott volna a tárgyalásoktól. Ezért született az a gondolat, hogy a konfliktusban résztvevő szervezetek próbálják meg összehangolni lépéseiket.

A VDSZSZ a vasúti konfliktus megoldásának előrehaladása esetén is megfontolja, hogy folytatják a munkabeszüntetésüket, amennyiben a reptéri dolgozókkal nem születik egyezség – mondta Gaskó.

Hiába egyeztettek

Vasárnap négy órát tárgyalt egymással a sztrájkot szervező két szakszervezet képviselője és a Budapest Airport vezetése; a felek megismételték korábbi álláspontjukat, így a megbeszélések eredmény nélkül végződtek. Hétfőn 11-kor folytatódnak a tárgyalások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik