Belföld

Gyurcsány: változásokra van szükség

Változásra és összefogásra van szükség a jövő évben Magyarországon - mondta Gyurcsány Ferenc az MSZP választmányának ülése után.

A politikus szerint a változások a szociális, az önkormányzati és adórendszerben szükségesek elsősorban. Gyurcsány Ferenc azt szeretné, ha a következő években megőriznék a szociális ellátás mai színvonalát, a nyugdíjaknál garantálnák a bérekkel azonos emelkedést, de minden többletpénzt a gazdaságra, a beruházásokra, a fejlesztésekre és az oktatásra fordítanának. Hangsúlyozta, ehhez társadalmi megállapodásra van szükség, és utána döntésre, nem pedig fordítva.

Az önkormányzati reformról az MSZP elnöke kijelentett, nem kevesebb demokrácia, hanem kevesebb bürokrácia kell. Hozzátette: a magyar településeket lehet úgy is “önkormányozni”, ha kevesebb a hivatal, a képviselő. Nem az önkormányzatok számát, hanem a hivatalok, az intézmények számát kell csökkenteni – jegyezte meg.

Úgy vélte, a 2009-es költségvetés hétfői parlamenti zárószavazásával 2008 végére “lényegében pontot tehetnek”. A jövő évi büdzsére vonatkozó kérdésre azt mondta, az SZDSZ közös támogató nyilatkozata kellő garancia ahhoz, hogy elfogadják a törvényjavaslatot. A kormányfő a következő év fontos feladatának nevezte még a nemzetközi gazdasági válság következményeinek kezelését, “a nagyobb baj” megelőzését, illetve a munkahelyek védelmét.

Mint mondta, a pénteki brüsszeli döntések segítenek Magyarországnak, mivel lehet uniós forrásokból finanszírozni a kis- és közepesvállalkozások munkahelymegtartó támogatásait.
Gyurcsány Ferenc szerint az Európai Tanács döntése világosan mutatja, a szervezet azt várja a tagállamoktól, hogy együttműködve, de elsősorban nemzeti hatáskörben találjanak megoldást a problémákra. Megjegyezte, nincs egyetlen európai gyógymód, mást tesz a brit, a francia és a német kormány is, Magyarország pedig a célzott állami beruházásokra alapuló francia utat követi.

Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke beszámolt arról, hogy a testület meghallgatta a párt európai parlamenti képviselőinek beszámolóját, valamint az MSZP országos elnökségének javaslatát az EP-képviselők jövő évi kiválasztására. Az MSZP EP listájáról a párt jövő év márciusi soron következő tisztújító kongresszusán döntenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik