Belföld

Valódi távhődíjcsökkentést akar a Fidesz

A Fidesz szerint kommunikációs trükkök helyett valódi távhődíjcsökkentésre van szükség, amihez az áfacsökkentés a megoldás - mondta László Tamás, az ellenzéki párt szakpolitikusa.

László Tamás üdvözölte, hogy jövőre mintegy 8,5 százalékkal csökkenhet egy átlagos fővárosi lakás távhőköltsége, miután a Főtáv Zrt. és a Budapesti Erőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója szerdán díjcsökkentő megállapodást írt alá, de szerinte az emberek joggal kérdezik, hogy eddig miért kellett nekik ennyivel többet fizetni.

Mint mondta, ez a csökkentés 240 ezer távfűtéses lakást érint, azonban ezzel párhuzamosan az összes többi rezsiköltség az inflációt meghaladó mértékben nő, 2010 után pedig a kompenzációs rendszer megszüntetése miatt következik be brutális áremelkedés.

A fideszes politikus hangsúlyozta, hogy az idén már négyszer emelkedett a távhődíj, a negyedik emelés miatt a panellakásban élő több mint másfél millió embernek csaknem 22 százalékkal többet kell fizetnie, mint tavaly.

Szerinte ezért a „sok figyelemelterelő hazudozás” és kommunikációs trükkök helyett valódi távhődíjcsökkentésre van szükség, erre a megoldás pedig a Fidesz korábbi javaslata, amely 20 százalékról 5-re csökkentené a távhő áfáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik