Belföld

Már hajnalban megtelt Ferihegy

Hosszú sorok torlódtak fel a ferihegyi repülőtéren a sztrájk harmadik napjának reggelére, délig 22 induló járat közlekedik menetrend szerint, várhatón jelentős késéssel.

Szinte megtelt várakozó utasokkal a 2B terminál, a repülőtéri dolgozók szerint az idő múlásával egyre türelmetlenebbé válnak az emberek – jelentette az MTI helyszínen lévő tudósítója.

Jelentős csúszás

A 2A terminálon olajozottan folyik jegykezelés, de a 2B terminálra alig lehet beférni, márpedig utasbiztonsági kapuk csak itt működnek. Az utasok valószínűleg megfogadták a légitársaságok tanácsait és jóval az indulás előtt kiértek a reptérre, többen pedig a terminál épületében aludtak.

Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője péntek reggel elmondta, hogy 22 induló és 21 érkező járat lesz délig, utóbbiak várhatóan időben szállnak le, az indulásoknál azonban jelentős csúszásokra kell számítani.

Sokan támogatják

Magas lehet pénteken is a ferihegyi sztrájk támogatottsága, munkabeszüntetést hirdető egyik szakszervezet sztrájkbizottságának elnöke az elmúlt napokhoz hasonló helyzetre számít pénteken is.

Kovács Zoltán, az RDSZSZ képviselője pénteken elmondta, hogy a munkabeszüntetés első két napján 95 százalék körüli volt a sztrájk támogatottsága, a szakszervezetek kitartanak, készek tárgyalni a munkaadóval, de nem függesztik fel a sztrájkot.

Az elhibázott privatizáció vezetett a jelenlegi helyzethez Ferihegyen Kovács szerint, aki úgy vélte, a tulajdonos alkalmatlanságát bizonyítja a Budapest Airport tavalyi, 5 milliárdot meghaladó vesztesége is.

A kamat a hibás

Szollár Domokos hangsúlyozta: a cég tavalyi üzemi eredménye meghaladta a 8 milliárd forintot. Hozzátette: a mérleg szerinti veszteséget a BA megvásárláshoz felvett hitelek kamatai okozzák. A BA tehát eredményesen működik – hangsúlyozta, megemlítve, hogy a kamatterhek a következő években emelkedni fognak.

erősítés

A Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete (Hunalpa) pénteken jelenti be a Malév menedzsmentjének, hogy tagjai sztrájkba lépnek – értesült a Magyar Hírlap.

A Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete és a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet szerda reggeltől hirdetett általános és határozatlan idejű sztrájkot, miután nem tudott megállapodni a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport vezetésével. A munkabeszüntetés pénteken reggel is folytatódott. A repülőtéren hosszú sorok torlódtak fel a sztrájk harmadik napjának reggelére, a légikikötőben késésekkel és járattörlésekkel számolnak.

Nagy a tanácstalanság

Egyre több a tanácstalan utas Ferihegyen, a 2B terminál szinte teljesen megtelt az utasbiztonsági ellenőrzésre várakozó utasokkal.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a 2A terminálon a 7 órás műszakváltás előtt zavartalanul folyt az utasfelvétel.
A korán reggel 6 és 7 óra között az A terminálra érkező utasok közül sokan nem is tudták, hogy a biztonsági ellenőrzés a B terminálon folyik, és a repülőtéri hangosbemondó sem tájékoztatta őket a változásról, csupán arról, hogy sztrájk van.

A B terminálon kialakult nagy tömeg ellenére az utasok reménykednek, hogy ha sokat kell is várniuk, de átjutnak a biztonsági ellenőrzésen és felszállhatnak.

Reménykednek

Egy román baráti társaság a sztrájk miatt már hajnali 4 órára kijött a 10-kor induló oslói járathoz. Egyikük elmondta, hogy hasonló sztrájkhelyzet bármelyik országban előfordulhat, és reménykednek, hogy eljutnak úticéljukhoz.

Lichtenberger Tamás, a Lufthansa állomásvezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy szerda óta nem lett jobb a helyzet, sőt több nehézséggel szembesülnek jelenleg, hiszen péntek lévén még többen szeretnének hazajutni, és üzleti utasuk is több van ma.

Hozzátette: a sztrájk ellenére az utasok bizonyos mértékig lojálisak, elég jól kezelik a helyzetet és nagyrészt megértőek. A Lufthansa mindent megtesz azért, hogy minden utasát eljuttassa a célállomásra.

Busszal Bécsbe

Folytatják a szerdán kialakított gyakorlatot: azokat az utasokat, akik Ferihegyről nem tudnak felszállni, buszokkal Bécsbe szállítják, és ott keresnek számukra továbbutazási lehetőséget. Hozzátette: már megrendelték az első buszt.

Egy másik légitársaság információs pultjánál a B terminálon azt mondták, egyre idegesebbek az utasaik, és az utasbiztonsági ellenőrzés kiszámíthatatlansága miatt nekik, tájékoztatóknak sem könnyű a helyzetük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik