Belföld

Felszabadulhat Ferihegy?

Eltérően értékelték a Budapest Airport (BA) vezetői és a szakszervezetek képviselői pénteki "informális megbeszélésnek" nevezett tárgyalásuk eredményeit, a BA esti közleményében konstruktívnak nevezte azt, míg a szakszervezetek képviselői szerint "időhúzó" tárgyalásokon nem volt érdemi párbeszéd. Egyelőre változatlanul tart a szakszervezetek szerdán megkezdett, határozatlan időre meghirdetett sztrájkja Budapest nemzetközi repülőterén.

A BA szóvivője közleményében kifejtette pénteken informális megbeszélés keretében találkozott egymással a Budapest Airport, illetve a két sztrájkoló repülőtéri szakszervezet vezetője. A felek egyetértettek abban, hogy a helyzet tarthatatlan, elfogadhatatlan a reptér, a légitársaságok és a dolgozók számára is. Egyetértettek abban is, hogy a reptéri szolgáltatások és a reptér működésének színvonalát javítani kell. A menedzsment elfogadta, hogy az érdekképviseletek nem függesztik fel a sztrájkot, de a tárgyalások folytatása feltételéül szabta a magasabb szintű szolgáltatások biztosítását. Megjegyezte: mindkét fél egyetértett abban, hogy az egyeztetésnek nem célja eldönteni, ki kerül ki győztesen a sztrájkhelyzetből.

A társaság szóvivője hozzátette a BA vezetése közölte, hogy azonnal és jelentős mértékben javítani kell az utasoknak és a légitársaságoknak nyújtott szolgáltatások színvonalát. A cég elvárja, hogy a szakszervezetek tegyenek meg minden tőlük telhetőt a 2A és 2B terminál valamint az egyéb szükséges területek működőképességének garantálására.

Feltéve, hogy a fent említett javulás megvalósul a BA vezérigazgatója tárgyalásokra hívta meg a jelenlévő szakszervezeti vezetőket hétfőn 10.00 órára. Ezzel egy időben a vezérigazgató elfogadta a szakszervezetek képviselőinek szombaton 10.00 órára szóló meghívását, azzal a feltétellel, hogy a ferihegyi 2A és 2B terminál üzemképessé válik – hangsúlyozta Szollár Domokos.

Nem született semmilyen megállapodás a pénteki 5 órán át tartó, “időhúzó” tárgyaláson a BA vezérigazgatójával – mondta Kovács Zoltán, az RDSZSZ sztrájkbizottság elnöke pénteken az MTI-nek. “Érdemi dolgokról nem esett szó a tárgyaláson” – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

Kovács Zoltán elmondta: a BA vezérigazgatója ultimátumot fogalmazott meg az érdekképviseleti vezetőknek, amelynek értelmében a repülőteret üzemeltető társaság csak abban az esetben hajlandó folytatni a további tárgyalásokat, amennyiben szombaton és vasárnap zavartalanul működik Ferihegy 2-es terminálja. A szakszervezetek ezt nem voltak hajlandóak elfogadni és szombatra egyeztetésre hívták a munkáltató cég vezetőjét.

Az RDSZSZ elfogadhatatlannak és törvénytelennek tartja a sztrájk felfüggesztéséhez kötni a tárgyalásokat – fűzte hozzá Kovács Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik