Belföld

Toplanek: Sarkozy nélkül Magyarország halott lenne

Varga Mihály egy Toplanek-Sarkozy beszélgetés jegyzőkönyvével illusztrálta, hogy az elmúlt hat év rossz gazdaságpolitikája miatt fenyegette államcsőd az országot.

A Fidesz gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője miután találkozott James Morsinggal, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai osztályának munkatársával kijelentette: kormány elhibázott gazdaságpolitikájának következménye, hogy Magyarország sebezhető, és emiatt volt szükség az IMF-hitelre. Ezt a megállapítást az IMF képviselője sem cáfolta – közölte a Fidesz politikusa. A Fidesz fenntartja, hogy gazdaságpolitikai váltásra, adó-, kiadáscsökkentésre, alacsonyabb kamatszintre van szükség.

Magyarország problémáját az IMF-hitel csak átmenetileg oldotta meg, csak annyit segített, hogy államadósságunkat meg tudjuk újítani – fogalmazott Varga Mihály. Mint elmondta, a valutaalap képviselőjével folytatott megbeszélésen egyértelművé vált, hogy az IMF fontosnak tartja a strukturális változásokat, mint például a nyugdíjrendszer megújítása.

Annak illusztrálására, hogy Magyarország valóban államcsőd közeli helyzetbe került, Varga Mihály a prágai Reflex szerkesztősége által közzétett jegyzőkönyvet olvasta fel, amely Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök és Mirek Topolánek cseh miniszterelnök október 31-i találkozóján történt beszélgetést rögzítette. Varga Mihály tájékoztatása szerint Topolánek azt mondta Sarkozy-nek, örül, hogy az Európai Unió megállapodott a pénzügyi válság megoldásában, ám oda kell figyelnünk a szabályokra, “a helyzet sok országban nem egyszerű, Magyarország nélküled halott lenne”.

Erre a francia köztársasági elnök azt válaszolta: “Pontosan, ez az Európai Unió érdeme. A Nemzetközi Valutaalap 22 milliárdot keresett, nekem hétmilliárdot kellett találnom a költségvetésben. Magyarországon azonban már nem tudtak fizetni, összeomlóban voltak, ez sürgős volt”.

Varga Mihály azt mondta, az elhibázott hat év nem az IMF felelőssége, 1998-ban az Orbán-kormány működésének megkezdésekor Magyarország megszabadult az IMF-hiteltől, tíz év múlva azonban újra e szervezethez kellett fordulni, hogy az államcsődöt elkerüljük.

Felelősség terheli viszont Varga szerint az Európai Unió, az Európai Bizottság illetéseit, Joaquín Almunia pénzügyi biztost, aki statisztált ahhoz, hogy Magyarországon 2004 és 2006 között kozmetikázzák, meghamisítsák az államháztartási adatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik