Belföld

Tizennégy évet kapott a két kaposvári diák

Nem jogerősen 14 év börtönbüntetésre ítélte a Somogy Megyei Bíróság csütörtökön Kaposváron azt a két helyi gimnazistát, akik májusban a vád szerint előre kitervelten, különös kegyetlenséggel megölték osztálytársukat, egy nagyatádi fiút.

Az ítélet kihirdetésekor a bíróságon az áldozat és a vádlottak szülei mellett a volt osztálytársak közül is sokan jelen voltak. Több mint félszázan voltak a tárgyalóteremben, ahova bilincsben, fegyveres őrök kisérték be a vádlottakat. A vád szerint a két, akkor 10. osztályos fiú Kaposváron egy elhagyatott tóhoz csalta osztálytársát, ott kővel, fával és egy vésővel brutális módon bántalmazták, mellmagasságból súlyos betondarabokat ejtettek az arcára, majd az eszméletét vesztett fiút a tóba dobták.

A bűncselekményre és a gyanúsítottak személyére két nappal a gyilkosság elkövetése után derült fény. V. Dávid és K. Mihály beismerő vallomást tett, azóta előzetes letartóztatásban várták a tárgyalást. A fiatalok azért ölték meg korábbi barátjukat, mert – mint mondták – a fiú eltávolodott tőlük, lekezelően, nagyképűen viselkedett, agresszíven bánt velük.

Vadócz Attila tanácsvezető bíró az ítélet kihirdetése után a tényállást is taglaló indoklásban elmondta: noha sokféle találgatás volt arra vonatkozóan, miért ölték meg barátjukat a vádlottak, a bíróság és a szakértők sem találtak más magyarázatot a gyilkosságra, mint azt, amit maguk is elmondtak; “egyszerűen idegesítette őket a fiú”, ezért elhatározták, hogy megölik.

Közölte: a bíróság enyhítő körülményként figyelembe vette a vádlottak beismerő vallomását, és azt, hogy megbánták tettüket és bocsánatot kértek. Súlyosbító körülménynek tekintette ugyanakkor, hogy társtettesként, előre kitervelten – egy hónappal korábban határozták el, hogy megölik az osztálytársukat, majd felderítették a tó környékét, mindent előkészítettek a gyilkossághoz és azt is gyakorolták, hogy miként hajtják azt végre -, és ittasan követték el a bűncselekményt.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. Az ügyben jogerős ítéletet a Pécsi Ítélőtábla hoz majd. Az ítélet kihirdetését követően Szabó H. Gábor, az áldozatot és családját képviselő ügyvéd újságíróknak azt mondta: korrekt ítélet született. Hozzátette: akármilyen súlyos ítéletet is hoz majd jogerősen a bíróság, esélyt ad a vádlottaknak, amit ők nem adtak meg az áldozatuknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik