Belföld

Megdicsérte Debrecent az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék Debrecenről készült jelentéséből kiderül: a városnak több volt a bevétele, mint a kiadása, mégis hiteleket vett fel. Igaz, ezt maradéktalanul vissza is fizette. Az önkormányzat ezen kívül jól felkészült az uniós pénzek lehívására, kritikaként azonban megjegyzi az ÁSZ, hogy nem tett eleget a gazdálkodási adatokkal kapcsolatos közzétételi kötelezettségének.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) Debrecen gazdálkodását is górcső alá vette. A vizsgálat megállapította, hogy az önkormányzat a 2005-2008. évi költségvetési rendeleteiben a költségvetési bevételek és kiadások egyensúlyát hitel felvétele nélkül nem biztosította.

Az ÁSZ – lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint – felhívja a figyelmet: bár 2005 és 2007 között a költségvetési bevételek meghaladták a költségvetési kiadásokat, azaz a pénzügyi egyensúly biztosított volt, az önkormányzat a felhalmozási célú költségvetési kiadások finanszírozására hosszú lejáratú hiteleket vett fel és folyószámlahitelt vett igénybe. Debrecen azonban az 1316 millió forintos visszafizetési kötelezettségét teljesítette.

Az ÁSZ-jelentés szerint a Kósa Lajos vezette önkormányzat eredményesen készült fel az európai uniós források igénybevételére és felhasználására. Megrója ugyanakkor Debrecent, mivel a város az önkormányzat a gazdálkodási, támogatási adatokkal kapcsolatos közzétételi kötelezettségének a 2006. és 2007. évi költségvetési beszámolók szöveges indokolásának közzététele tekintetében nem tett eleget.

Az ÁSZ-jelentés kiemeli: a kialakított belső kontrollok működésének megbízhatósága a költségvetés tervezési és a zárszámadás készítési folyamatokban, továbbá a pénzügyi gazdálkodás során kiváló volt.

A 2004-2006 közötti ÁSZ-ellenőrzések során tett javaslatok kétharmadát hasznosították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik