Belföld

A legtöbb járat elindult Ferihegyen

Kisebb fennakadásokkal ugyan, de üzemelt a ferihegyi reptér csütörtökön délelőtt, jelentősen javult a forgalmi helyzet az előző napihoz képest, 11 óráig 28 járatból 23 elindult, legfeljebb 5-10 perces késéssel.

A késő délutáni órákig a BA biztosítottnak látja a légikikötő szinte normálisnak mondható működését. Az üzemanyag ellátás zavartalan.

Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy az utasbiztonsági ellenőrzésre sem kell fél óránál többet várni. A BA arra számít, hogy ez a helyzet lesz jellemző a nap nagy részére.

A sztrájk miatt egyedül a Malév döntött egyes járatainak törlése mellett, még szerdán: 29 járatát indítja el, 13-t azonban törölt.
A BA szóvivője elmondta, hogy a sztrájk miatt kizárólag a 2B terminálon léptetik be az utasokat a tranzitba. A Budapest Airport továbbra is arra kéri minden utasát, hogy indulás előtt érdeklődjön a légitársaságánál és legalább két órával indulás előtt jelenjen meg a repülőtéren.

A kora reggeli gépek kis késésekkel ugyan, de útnak indultak, a hét órai műszakváltás után pedig még gördülékenyebbé vált az utasok és járatok kiszolgálása – mondta. A Malév reggeli berlini, milánói, bukaresti, moszkvai és velencei járata alig pár perces késéssel indult, a British Airways londoni gépe pedig időben szállt fel. Elindult a Lufthansa zürichi, frankfurti, a Wizz Air malmői és az easyjet párizsi járata is.

A repülőtér üzemeltetője fenntartja álláspontját: nem enged a “zsarolásnak, a szakszervezeti vezetők önös érdekeit szolgáló irreális követeléseknek” – mondta Szollár Domokos.

Elmondta azt is, hogy aláírást gyűjtenek azok a dolgozók, akik nem vesznek részt a sztrájkban, ezzel fejezve ki, hogy nem értenek egyet a sztrájkolók céljaival és felelőtlennek tartják a szakszervezeti kezdeményezést.

Hozzátette, hogy a sztrájk a reptér biztonságát is veszélyezteti, mivel tűzoltók és a mentők sem juthat be, ezért a BA emailben várja azok pananszait, akiket éppen a munkavégzésükben akadályozott a munkabeszüntetés.

Beszáll az Orangeways

Az Orangeways buszai szállítják a pórul járt utasokat a schwechati reptérig, ameddig tart a ferihegyi sztrájk. A Kedves Ferenc érdekeltségébe tartozó nemzetközi, menetrendszerinti buszjáratokat közlekedtető cég, diszkont árakon juttatja el a károsultakat a bécsi reptérig. Az első mentesítő járatok már elindultak a várakozó utasokért és az igényeknek megfelelően lesznek minden nap indítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik