Belföld

Göncz: nem reális a vajdasági autonómia

Nem reális dolog a vajdasági magyarok területi autonómiájának bármilyen fajtájáról beszélni – mondta Göncz Kinga a Dnevnik című újvidéki napilapnak.

Egyfelől tudjuk, hogy nincs olyan sok magyar a Vajdaságban, és hogy a magyar csak egy a tartomány etnikai kisebbségei közül, másfelől tény, hogy a magyarok nem élnek zárt tömbben egy összefüggő területen, ahol esetleg megteremthetnének valamilyen területi autonómiát – idézett a Dnevniknek adott Göncz-interjúból a szerb Tanjug hírügynökség angol nyelvű kiadása.

Nagyon jó dolog, hogy a magyarok ott vannak a szerbiai végrehajtó hatalom minden szintjén, annál is inkább, mivel a szerb kisebbség is nagyon aktív Magyarországon – mondta Göncz. Ily módon a két ország kisebbségei már nem problémák forrásai, hanem inkább a stabilitás és a haladás tényezőivé válnak. A vajdasági magyaroknak célszerű lenne arra törekedniük, hogy aktív politikai szerepvállalásukkal javítsák saját pozícióikat, valamint a Vajdaság Szerbián belüli pozícióját.

A magyar kormány véleménye szerint sokkal jobb lenne azon munkálkodni, hogy Szerbia állampolgárai könnyebben jussanak (a schengeni térségbe való beutazásra jogosító) vízumhoz, illetve azon, hogy Szerbia csatlakozhasson az EU-hoz, semmint felvetni a magyar kisebbséghez tartozók kettős állampolgárságának kérdését – idézett a szerb hírügynökség angol nyelvű kiadása a Dnevnikben közölt Göncz Kinga-interjúból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik