Belföld

Törvénysértő a zsidónegyed bontása

A Közigazgatási Hivatal vizsgálata alapján törvénysértőek Budapest VII. kerületi önkormányzatának rendeletei, amelyek alapján eddig a bontási engedélyeket kiadták Belső-Erzsébetvárosban.

Bakó Katalin, a törvényességi vizsgálatot kérő Nagydiófa Egyesület vezetője elmondta, hogy 2008. július 31-én kért törvényességi vizsgálatot az akkor még hatályos VII. kerületi szabályozási terv (KSZT) ellen. A hivatal az önkormányzat két másik vonatkozó rendeletét is megvizsgálta, és mindhármat törvénysértőnek találta, mivel azokban nem szerepelnek a világörökségi státuszú területre kötelezően előírt védelmi szabályok.

A kerület szeptemberben új szabályozási tervet léptetett életbe, erre hivatkozva megtagadta a mulasztásos törvénysértés megszüntetését, noha a folyamatban lévő építési ügyekre továbbra is a régi KSZT érvényes – tette hozzá Bakó Katalin. A Nagydiófa Egyesület vezetője szerint a korábbi mulasztásokat az új KSZT is tartalmazza, ráadásul nem készült hozzá sem örökségvédelmi, sem környezetvédelmi hatástanulmány.

Ez pedig a védelem alatt nem álló területek esetében is kötelező. A szabályozási tervhez hiányzik a főpolgármesteri egyetértés is, azért az formailag is alkotmányellenes, a civil szervezet ezért az Alkotmánybírósághoz fordul.

Az Óvás Egyesületet képviselő Hoffmann László ügyvéd hozzátette, az önkormányzat saját rendeleteit is megsértette az építési és bontási engedélyek kiadásakor. „A jelenleg folyó ügyészségi eljárások csak a jéghegy csúcsát érintik” – utalt az erzsébetvárosi ingatlanügyekkel kapcsolatos letartóztatásokra. Az Óvásnak mint közhasznú egyesületnek lehetősége van megfellebbeznie a konkrét építési, illetve bontási engedélyeket, és a bíróságtól kérheti azt is, hogy az forduljon az Alkotmánybírósághoz, a döntésig felfüggesztve az engedélyeket.

Lantos Péter, a VII. kerület főépítésze úgy véli, hogy a civilek több állítása is csúsztatás. Például az örökségvédelmi hatástanulmány a szabályozási terv műszaki leírásába volt beépítve. Az sem igaz továbbá, hogy az előző szabályozási tervek életben maradtak, mert a jogszabályoknak megfelelően a visszamenőleges szabályozásra nincs lehetőség. Lantos Péter szerint, azonban az új szabályozás nem érvényes, ha az építési engedélyt már kiadták.

Ajánlott videó