Belföld

A magyar rendőr igazoltat a legtöbbet

Jövőre nem nő a rendőrség létszáma, de Negyedik Bevetési Főosztály néven az ország három helyén új szervezeti egységek állnak fel - jelentette be Bencze József.

Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője elmondta, hogy a határőrség 1400-as létszámának belső átcsoportosítása enyhíthet a hiányon, és a közbiztonság javítását szolgáló három új egységben 450-460 rendőr dolgozik majd.

Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a sajtótájékoztatón a bizottság és más szervezetek által a rendőrségi igazoltatás gyakorlatáról, kezdeményezett nemzetközi felmérés eredményeiről beszélt. A civilszervezetek Bulgáriában, Spanyolországban és Magyarországon folytattak ilyen vizsgálatot. A hat hónapos időkeretben Budapesten a VI. kerület, Kaposvár és Szeged rendőreinek bevonásával 22 ezer igazoltatást elemeztek az aktivisták. Ebből kitűnt, hogy nemzetközi összehasonlításban a lakosság számarányához viszonyítva nálunk végzik messze a legtöbb igazoltatást.

Ráadásul az igazoltatások „találati aránya” meglehetősen alacsony, mindössze egy százaléka vezetett elfogáshoz, két százaléka előállításhoz és 18 százalékát követte szabálysértési eljárás vagy helyszíni bírság – állapítható meg a felmérésből. Eszerint 100-ból 79 igazoltatást semmilyen további intézkedés nem követett – mondta a társelnök.

Az elemzés etnikai aspektusainak vizsgálatából az is kiderül, hogy a romáknak a népességen belüli arányuknál háromszor nagyobb esélyük van arra, hogy igazoltassák őket. Az adatok azonban azt mutatják, hogy a jogsértésekben való részvételük nem nagyobb mértékű, mint a nem romáké – tért ki rá a társelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik