Belföld

Kártérítésre kötelezték az E.ON-t

A Legfelsőbb Bíróság (LB) jogerős döntése szerint is kártérítést kénytelen fizetni az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. 37 magánszemélynek, egy pécsi trafóállomás építése alkalmas volt az „egészségkárosodástól való félelem kiváltására”.

Az LB a Pécsi Ítélőtábla januári, másodfokú döntését hagyta helyben. A kártérítés pontos összegéről tovább folytatódik a tárgyalás, a közelben lakók 71 millió forintot és kamatait követelik – mondta el Hubay Gábor, a magánszemélyek jogi képviselője. Az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. 2003-ban a pécsi Engel János utcában, két lakópark között a környéken lakók tiltakozása ellenére nagyfeszültségű transzformátorállomást telepített. Az 1,4 milliárd forintos beruházás 2006-ig nem rendelkezett a működéséhez szükséges engedéllyel, azt csak utólag kapta meg.

A Pécsi Ítélőtábla tanácsának januári indoklása szerint a cég terhére azért róható fel a szükségtelen zavarás, mert a közvélekedés az ilyen létesítményekhez egészségkárosító hatást társít, így alkalmas egészségkárosodástól való félelem kiváltására. Ebből a szempontból pedig annak nincs jelentősége, hogy a működése valójában káros-e az egészségre. Ezért azt a bíróság nem is vizsgálta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik