Belföld

Segítséget ígért Zuschlagnak egy BM-es

Lehallgatott telefonbeszélgetések lejátszásával folytatta kedden a bizonyítási eljárást a Zuschlag-perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróság; az egyikből az derült ki, hogy Lusztig Péter segítséget ígért Zuschlag Jánosnak a nyomozás során.

A lehallgatott telefonbeszélgetés 2007. január 29-én, Lusztig Péter és Zuschlag János között zajlott. Fodor Endre tanácsvezető bíró november 17-én jelentette be, hogy a per későbbi szakaszában le fogja játszani azt a telefonbeszélgetést, amelyben Zuschlag János beszélget a nyomozásról az akkor a Belügyminisztériumban dolgozó Lusztig Péter MSZP-s országgyűlési képviselővel.

Lusztig Péter Baranya megyei rendőrfőkapitány, majd 1994-98 között az MSZP országgyűlési képviselője, később pedig Lampert Mónika belügyminiszter kabinetirodájának munkatársa volt.
A lehallgatott beszélgetés szerint Zuschlag János hívta Lusztig Pétert.

Lejátszották a beszélgetést

“Szia, Péter. Te Péter, nem akarok megint akadékoskodni, de a múlt héten elég keményre sikerült a rendőrség-ügyészség akciója. Tehát egy pártirodán tartottak házkutatást, majd visszaküldte őket az ügyész Kiskunhalasra, délután öt órára, hogy kaparjanak még össze bizonyítékokat. Semmit nem találtak” – mondta Zuschlag János.

Lusztig Péter rákérdezett, hogy valóban az “MSZP-szervezet pártirodáján” tartottak-e a rendőrök házkutatást Kiskunhalason. Zuschlag János a telefonbeszélgetés szerint azt mondta, hogy az ügyész küldte vissza Kiskunhalasra a rendőröket, és egy rendőr alezredes jött vissza.

Zuschlag Lusztignak beszámolt arról, hogy a kollégája hallotta: “az ügyész ordítozott velük telefonon (…), hogy mi az, hogy nincs semmi”.

“De nem az a probléma. Az ügyész öt órára visszaküldte őket. A rendőrök öt órakor csöngettek az irodavezetőmnél (…), egy rendőr alezredes jött vissza” – mondta a telefonba Zuschlag János, majd hozzátette: “A rendőrök se…, abszolút elmondták, az egész szarság”.

Lusztig Péter megnyugtatta Zuschlagot: “Persze ezt mondtam én is neked. Rendben van, holnap fogok beszélni a megyei főkapitánnyal és szükség esetén fogom javasolni, hogy valaki beszéljen a legfőbb ügyésszel. Jó?”

Zuschlag válasza: “igen, mert tényleg ez ciki, mert az a baj, hogy a Fidesz-iroda mellett van”.

Lusztig így búcsúzott: “Jó rendben van. János, utána fogok holnap nézni.” Zuschlag megköszönte az ígért segítséget és ezzel véget ért a beszélgetés.

Csütörtökön folytatják

A per csütörtökön folytatódik a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.
A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János – aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt – 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.