Belföld

Morvai a Gyurcsány-Orbán harc nyertese?

Negyvenesek párbaja a magyar hazában címmel közölt terjedelmes írást kedden a Le Monde című francia napilap Magyarországról.

Mint rámutat, az emberek itt “két kiváló és karizmatikus, saját táborában leváltás által kevéssé fenyegetett, hosszú távra berendezkedett negyvenes vezető ritmusában élnek”. A mértékadó párizsi lap szerint a Magyarországot sújtó válság, amely nemrég még csőddel fenyegetett, a Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor közötti párharcot a végletekig kiélezte.

A baloldali-liberális újság véleménye szerint a válság másik haszonélvezője Morvai Krisztina, akiről a “magyar szélsőjobboldal új sztárja” címmel portrét közölt a lap kedd délután megjelent számában.

A vesztesek dühe

A cikkíró, Marion Van Renterghem megfogalmazása szerint a porond jobb sarkában a kihívó: a 45 éves, Orbán Viktor, az ellenzéki jobboldal vezetője, visszafojtott feszültséggel. Ez a vesztesek dühe. A kommunista rendszerben alakult Fidesz alapítója, földművesek unokája, liberálisból lett nemzeti konzervatív, 35 évesen lett Európa legfiatalabb miniszterelnöke. Helmut Kohl csodálója, s mielőtt a kétértelmű populizmus felé fordult volna, sokáig őt tekintették Közép-Európa egyik legígéretesebb politikusának – írja a Le Monde.

Vele szemben a bal sarokban a szocialista miniszterelnök, a 47 éves Gyurcsány Ferenc, aki a lap szerint kevésbé tud uralkodni magán, ügyetlenebb, saját táborában is kritizálják, de kitartó. Munkás családban született, egykori fiatal apparatcsikból lett üzletember, s a nagy magyar vagyonok egyikének tulajdonosa.

Tony Blair csodálója, aki azért tért vissza a politikába, hogy modernizálja a baloldalt és 2004-ben az ország élére álljon, miután saját mentorát, Medgyessy Péter szocialista kormányfőt még mandátuma lejárta előtt félreállította – írja a francia lap.
A Le Monde ezt követően megemlíti a 2006-os választási kampány ígérgetéseit, s hogy az őszödi beszéd kiszivárgása 2006 őszén tiltakozássorozatot váltott ki, de Gyurcsánynak sikerült a helyén maradnia.

Orbán hatásos

Pedig Orbán “2002 óta hatásosan tartotta szabadtéri szónoklatait, leszólva a szocialistákat és szépítgetve a nacionalizmust: ez a tehetséges szónok nagy specialitása, aki hosszú ideig kellemetlen módon előnyben részesítette az utcát a parlament helyett” – fogalmaz a Le Monde.

“Én nem érzem azt a gyűlöletet Orbán Viktor iránt, amit ő irántam” – mondta Gyurcsány a lapnak. Hozzátette: “(Orbán) egyszerűen csak nem értette meg, hogy a politikában nem a hatalom megszerzése, vagy megtartása a legnehezebb, hanem azt tudni elveszíteni”.

Az egykoron liberális Orbán azóta konzervatív-nacionalista lett, amelyet a lap szerint vállal is. A szocialista Gyurcsány pedig liberális irányba fordul, amelyet ő viszont tagad – állítja a Le Monde. Hatalmon kívül Orbán a privatizáció, az “idegen tőke” ellen küzd, Gyurcsány pedig, amikor hatalmon van, csökkenti az állami kiadásokat és a közszférában dolgozók megszerzett kedvezményeit. A lap szerint “ez a magyar politika egyik ellentmondása: a demokratikus átalakulás óta a baloldal liberális politikát folytat, a jobboldal pedig a szociális igazságosságot védi. S ez a tendencia az új gazdasági helyzetben csak erősödött.

A pénzügyi válságból akarnak profitálni

A Le Monde hangsúlyozza: mindkét politikus reméli, hogy a pénzügyi válságot a maga hasznára tudja fordítani. Gyurcsány, aki a gazdasági tévúthoz hozzájárult, a nemzetközi szervezetektől időben kért támogatás hatásaként hirtelen annak a válságkezelőnek a szerepében tűnhetett fel, akinek segítségével Magyarország megmenekült a csődtől.

Mindeközben a Le Monde szerint Orbán Viktor kivár: kritizálja a miniszterelnök által bejelentetett megszorító intézkedéseket, amelyek szerinte lebénítják a vállalkozókat és fékezik a növekedést.

Revansista nacionalizmust hirdet, elítéli a “nemzetellenes” kormányt, amely szívesebben támogatja a “külföldi bankokat”, mint a magyar embereket, a Nagy-Magyarország iránti nosztalgiát bátorítja, valamint – mint leszögezi a lap – kétértelműségével csábítja magához annak a politikai mozgalomnak, a szélsőjobbnak a szavazóit, amelynek megerősödésére a válság egyre inkább lehetőséget teremt.

A taktika a lap szerint kifizetődő: a Szonda Ipsos legutóbbi felmérése szerint Orbán Viktor népszerűsége 44 százalékponton állt Gyurcsány 30 pontjával szemben. “De a meccs még nem ért véget: a közelmúltig Orbán labdarúgó volt a harmadosztályban. Gyurcsány viszont maratoni futó. Ügyetlenségei ellenére kitartó. És ügyesen kommunikál. Ha nem tudja elérni a miniszterelnök lemondását, Orbánnak meg kell várnia a 2010-es választásokat” – zárja elemzését a Le Monde.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik