Belföld

Az MDF bocsánatkérést vár Orbántól

Az MDF bocsánatkérést vár Orbán Viktortól, amiért egy múlt heti parlamenti szavazás után arról beszélt, hogy a kormány MDF-es képviselőket vásárol meg, miközben most hétfőn ő és még négy fideszes képviselő is megszavazta a szociális törvényhez benyújtott, a kormány által támogatott módosító javaslatokat.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője keddi közleményében egy hétfő esti parlamenti szavazásra hívta fel a figyelmet: a szociális és foglalkoztatási tárgyú törvények kormány által támogatott módosításait ugyanis megszavazta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, valamint még négy fideszes képviselő, Pokorni Zoltán, Braun Márton, Járvás István és Manninger Jenő is.

(Az előterjesztő által támogatott javaslatokat 194 igen, 171 nem szavazattal és 10 tartózkodással fogadták el: az MSZP 187 szavazata mellett 5 fideszes és két független képviselő nyomta meg az igen gombot, míg 129 fideszes, 22 KDNP-s, 18 SZDSZ-es és 2 független képviselő nemmel szavazott; az MDF-frakció 7, a Fidesz-frakció 2 tagja és egy független képviselő tartózkodott.)

Igazságtalan volt a Fidesz elnöke?

Az MDF közleményében arra kérte Orbán Viktort, hogy vagy kérjen bocsánatot múlt heti igazságtalan kirohanásai miatt, vagy tisztázza, hogy mennyibe került az öt fideszes képviselő, köztük az ő kormányt támogató szavazata.

A demokrata fórum megdöbbentőnek és egyre érthetetlenebbnek tartja a Fidesz “kétarcú, álságos” viselkedését. Szerintük a szavazás alapján jogosan vetődik fel a kérdés, hogy valójában ki siet a kisebbségi kormány segítségére.

A történet háttere, hogy múlt kedden, az adótörvények módosító indítványairól való szavazás kapcsán Orbán Viktor újságíróknak azt mondta, hogy a kormány egyik héten az SZDSZ-t vásárolja meg a parlamenti szavazáskor, a másik héten meg az MDF-et, és ha ez kevés, akkor egy-egy árulót talál az ellenzék soraiból, a Fideszből, és megvásárol ilyen-olyan megbízásokkal egy-egy képviselőt, vagy éppen független képviselőt ültet be a miniszteri székbe.

(A pártelnök ezzel valószínűleg a Fidesz-frakcióból októberben kilépett Császár Antalra utalt, aki miniszterelnöki megbízotti pozíciót kapott, illetve a függetlenként parlamentbe jutott Gyenesei Istvánra, aki önkormányzati miniszter lett.)

Fideszes és KDNP-s is nyomott igent

December 1-jén az adótörvények módosító indítványait az MSZP-frakció képviselői mellett támogatta öt MDF-es politikus, de igennel szavazott két fideszes és egy kereszténydemokrata képviselő, illetve a független Császár Antal és Gyenesei István is.

Az MDF Orbán Viktor szavaira akkor úgy reagált, hogy az MDF az örökösödési illeték és a parlamenti képviselők költségtérítésének megadóztatása miatt támogatta a jogszabályokat, és arra kérte Orbán Viktort, hogy ha tudomása szerint a kormány ellenzéki szavazatokat vásárolt meg, akkor hozza nyilvánosságra, mennyit kaptak azok a fideszes képviselők, akik szintén megszavazták az adótörvények módosító javaslatait.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője akkor azt mondta: a fideszes és KDNP-s képviselők tévedésből szavaztak igennel.

A haláladó eltörlését nem szavazta meg

AZ MDF frakcióvezetője ugyanakkor úgy véli, hogy akármi is áll a most hétfői döntés hátterében, mindenképpen furcsa, hogy Orbán Viktor nem szavazta meg a haláladó eltörlését, amely komoly terheket vett le a magyar családok ezreiről, de igent mondott a szocialisták módosító javaslataira.

Ez nehezen nevezhető jobboldali politikának – írta Herényi Károly, aki szerint az MDF bízik abban, hogy a Fidesz mihamarabb magyarázatot ad “kétarcú, romboló és vádaskodó viselkedésére, amelyet az utóbbi időszakban egyre agresszívabb módon folytat”.

Fidesz: az MDF botránypárt

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője közleményben reagált, azt írta, hogy az MDF immár végleg botránypárttá vált, ezt pedig azzal sem tudják elleplezni, “hogy butaságokat beszélnek nyilvánvalóan tévesen szavazó képviselők kapcsán”.

A Fidesz közleménye szerint a kisebbségi kormány hétről hétre való kisegítése, az adótörvények megszavazása, az MDF-frakció botrányos újraalakítása és egy korábbi fideszes képviselő, Bakó Zoltán alaptalan megvádolása után az egykori rendszerváltó párt visszavonhatatlanul botránypárttá vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik