Belföld

Magyarországra is került dioxinos sertés

Magyarországra is érkezett dioxinnal szennyezett, ír sertéshús Lengyelországból, az összesen 70 tonna áru jelentős többségét azonban továbbszállították Romániába - tájékoztatta Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) illetékes szakállamtitkára.

Elmondta: az élelmiszerbiztonságért felelős magyar hatóság a lengyel társszervezettől kapott tájékoztatás alapján már három tételt azonosított. Egy további tétel azonosítása most folyik.

Az azonosított árutételeket Magyarországról Romániába szállították tovább – tette hozzá.

A szennyezett áru útja “kacifántos” volt az országos főállatorvos szerint, mivel volt olyan tétel, amelyet Írországból Angliába, majd Lengyelországba, onnan Magyarországra és innen Romániába szállítottak.
Süth Miklós jelezte: Magyarországról Romániába az azonosított három tételt, majdnem egyenlő mennyiségben szeptember utolsó dekádja és november második dekádja között szállították.

A szakemberek most egy 6,5 tonnás tétel azonosítását végzik, azt keresik, hogy az érdi raktárból hova szállították.
Az ír hatóságok közlése szerint tíz sertéstelepen találtak olyan takarmányt, amely a megengedettnél százszor több dioxint tartalmaz.

Ezért vettették le a polcokról otthon az összes sertéshúst, illetve húskészítményt, amely szeptembert követően került oda, és értesítették a dioxinos sertéshúsról az unió többi országát is, elővigyázatosságra intve őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik