Belföld

Fodor és Kóka is visszalépne?

Az SZDSZ elnöke, Fodor Gábor arra kéri Kóka Jánost, pártja parlamenti képviselőcsoportjának vezetőjét, hogy mindketten lépjenek vissza a frakcióvezető-jelöltségtől, és egyezzenek meg egy harmadik személyben.

A liberális pártelnök azt mondta, hogy miután hétfőn mindkettejükre ugyanannyian szavaztak a frakcióvezető-választáson, „politikai megoldásra” van szükség, amire ő meg is tette a javaslatot.

„Hajlandó vagyok visszalépni, és ezt várom ellenfelemtől, Kóka Jánostól is” – jelentette ki az SZDSZ elnöke. Fodor Gábor közölte, hogy olyan harmadik jelöltet kell találniuk, akinek személyében meg tudnak egyezni, aki mögé fel tud sorakozni a frakció többsége, mert a kialakult patthelyzetből ki kell törni.

Nagyvonalúnak kell lenni

A pártvezető azt mondta, nagyvonalú gesztust kell tenni, amire ő hajlandó, mert számára nem presztízskérdés, hogy frakcióvezető legyen. Fodor Gábor újságírói kérdésre cáfolta, hogy a kialakult helyzet következtében kettészakadna a párt.

Kóka János jelenlegi frakcióvezető egy másik sajtótájékoztatón azt mondta, nem számít arra, hogy az országgyűlési képviselőcsoport újabb tagjai jelentkeznének a frakcióvezetői titulusért. Hozzátette: azt várja, hogy a jövő héten a frakció döntést hoz az ügyben.

Döntetlen

Az SZDSZ-frakció hétfőn nem tudott frakcióvezetőt választani. A képviselőcsoport háromszor szavazott. A két jelölt, Fodor Gábor és Kóka János egyaránt kilenc voksot kapott, és mindhárom alkalommal leadtak egy érvénytelen szavazatot is.

Kóka Jánost tavaly decemberben, még pártelnökként választották frakcióvezetővé; mandátuma december 5-én járt le. A párt elnökválasztásán őt két szavazattal legyőző Fodor Gábor múlt hét hétfőn jelentette be, hogy megpályázza a frakcióvezetői tisztséget. Akkor közölte: a jövő évi európai parlamenti választások előtt az SZDSZ-nek teljes erővel az egységességre kell törekednie.

Múlt szerdán az MTI birtokába került Pető Iván volt liberális pártelnök levele, amelyben a liberálisok volt elnöke arra kérte az országgyűlési képviselőcsoportjának és ügyvivő testületének tagjait, hogy bírják rá Fodor Gábort a visszalépésre. Ezt követően több SZDSZ-es képviselő is azt szorgalmazta a nyilvánosság előtt, hogy a pártelnök és a frakcióvezető egyezzen meg egymással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik