Belföld

Fidesz: Draskovics arrogáns

A hatalmi arrogancia mutatkozik meg Draskovics Tibor szavaiban, amellyel az igazságügyi és rendészeti miniszter arra reagált, hogy az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága kedden meghallgatja a rendészeti és a honvédelmi szakszervezetek képviselőit a jövő évi bérintézkedések és a 13. havi illetmény megvonásával kapcsolatban - mondta Lázár János, a bizottság fideszes elnöke.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter reagálásában közölte: bérmegállapodásra a bizottságnak nincs jogköre, ezt jelezte is a rendészeti bizottság ülésén.

Lázár János – aki a bizottsági ülés közben tartott sajtótájékoztatót a Parlament épületében – elfogadhatatlannak nevezte, ahogyan Draskovics Tibor a napokban a szolgálati jogviszonyban állók érdekegyeztető fórumán reagált arra, hogy az ágazat szakszervezetei kezdeményezték, a bizottság hallgassa meg álláspontjukat a bérintézkedések és a 13. havi illetmény megvonásával kapcsolatban.

Pogácsa lesz, pénz nem

Mint a fideszes képviselő felidézte, Draskovics Tibor azt mondta, kamera, kávé és pogácsa lesz, de pénz nem. Lázár János úgy vélte, a hatalmi arrogancia mellett a munkavállalókkal szembeni arrogancia is tükröződik Draskovics Tibor szavaiból. Hozzátette: “sajnálatos és szégyenletes”, hogy Draskovics Tibor ennyire értékeli saját minisztériumának munkavállalóit.

Az ellenzéki politikus reálisnak nevezte a becslést, amely szerint 2002 óta a honvédelmi és a rendvédelmi szervekhez tartozók illetményének reálértéke 30-40 százalékkal csökkent.
A rendészeti és honvédelmi terület bérviszonyairól Lázár János közölte: ma egy kezdő rendőr 80 ezer forintot keres havonta, míg a húsz éve szolgálatot teljesítő körzeti megbízott 120-130 ezer forintot kap. Ha ebből az összegből a kormány elvonja a 13. havi bért, akkor az érintettek számára ez igen jelentős veszteség – tette hozzá.

Hogyan várható el az ország védelme olyan rendőröktől és katonáktól, akik szociális segélyt fognak kérni? – tette fel a kérdést Lázár János, megjegyezve, hogy van példa arra, hogy az érintettek közül valaki szociális segélyt kér. Erre a problémára meg kell találni a megoldást – jelentette ki.

Draskovics: a kormánynak egyértelmű ajánlata van

Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter telefonon úgy reagált, hogy a bizottság előtt jelezte: a testületnek nincs jogköre a bérmegállapodás megkötésére, mert a szükséges forrásokkal a kormány rendelkezik.

Hozzátette, hogy a kormánynak konkrét és egyértelmű ajánlata van a szakszervezetek számára, erről az ajánlatról az érdekegyeztetés fórumain kell beszélni, nem a parlamenti bizottságban, mert a bizottságnak “nincs eszköz a kezében”.
A miniszter szerint az ország külső és belső biztonsága “nagyon komoly” dolog és csak komolyan lehet foglalkozni vele, de a Fidesz megint rövidtávú céljaitól vezérelve felelőtlen hangot üt meg, légből kapott, csúsztató állításokkal.

A miniszter szerint a tárgyalások az érintett szakszervezetekkel “reménykeltőek” és jól haladnak, a következő fordulót csütörtökön tartják.

Bruttó 140 ezer a minimum

Juhász Gábor, az IRM államtitkára a bizottsági ülés után azt mondta, a kormány a szakszervezeteknek tett ajánlata minden rendészeti területen tevékenykedő munkavállaló számára garantálja a jelenlegi bérszintet és erre meg is van a fedezet. Mint hozzátette, az ajánlat értelmében jövőre bruttó 140 ezer forintos fizetésig nem csökken a bér.

Az államtitkár szerint megalapozatlan Lázár János kijelentése, ami szerint 30-40 százalékkal csökkent volna 2002 óta a honvédelmi és a rendvédelmi szervekhez tartozók illetményének reálértéke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik