Belföld

Vádat emeltek Kolompár Orbán ellen

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt vádat emelt Kolompár Orbán ellen a Kecskeméti Városi Ügyészség hétfőn. Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke a vád szerint hamis számlákkal igazolta a vissza nem térítendő támogatás során felvett költségeket.

K. Orbánt, a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet elnökét jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével vádolja az ügyészség, mivel a szervezet valótlan számlákkal igazolt egy pályázaton nyert 13 millió forint vissza nem térítendő támogatásból lehívott 7,2 millió forintot – mondta Szabó Ferenc megyei főügyész-helyettes.

A Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet elnöke Kolompár Orbán, aki egyben az Országos Cigány Önkormányzat (ÖCO) elnöke. A vádirat szerint a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet 2005-ben pályázatot nyújtott be az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz és 13 079 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, melyből több alkalommal, összesen 7,221 millió forintot vett fel. A pályázat célja a roma népesség munkaerő-piaci versenyképességének javítása volt.

A vádirat szerint büntetett előéletű Kolompár Orbán elsőrendű vádlott mellett még három embert vádol az ügyészség, akik közül a másod- és a harmadrendű vádlott rokoni kapcsolatban áll az elsőrendű vádlottal.

A harmadrendű vádlott, egy kiskunmajsai gazdasági társaság ügyvezetője hamis tartalmú számlákat állított ki, amelyeket igazolt, míg az ügy negyedrendű vádlottja, az érdekképviseleti szervezet könyvelésébe bevezette a számlákat, annak ellenére, hogy tudta, azok mögött nincs valós gazdasági teljesítés.

A másodrendű vádlottat magánokirat-hamisítás vétségével tettesként, a harmadrendű vádlottat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével bűnsegédeként, a negyedrendű vádlottat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével bűnsegédként vádolja az ügyészség.

Szabó Ferenc megyei főügyész-helyettes elmondta: a nyomozás során fény derült egy újabb bűncselekményre is, amelyben szintén érintett a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet. Abban az ügyben folyik a nyomozás, de lényegesen nagyobb a kárérték, és több szervezet is érintett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik