Belföld

Most sem kellett Sólyom főbírója

Érvényes, de eredménytelen volt a hétfői legfőbb bíró választás. Havasiné Orbán Mária a szavazatok nagy többségét kapta meg, ám a szükséges kétharmad nem jött össze.

A 386 képviselő közül 364-en adták le voksukat a legfelsőbb bíróság elnökének megválasztásán hétfőn a parlamentben. Ebből kilenc szavazat érvénytelen volt, 203-an igennel, 152-en nemmel szavaztak. A szabályok értelmében ez nem volt elegendő, hiszen a képviselők kétharmada kellett volna.

Sólyom jelöltjét ismét leszavazták

Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét Sólyom László köztársasági elnök jelölte a posztra, miután korábbi jelöltje, Baka András, a strasbourgi emberi jogi bíróság korábbi magyar bírája májusban nem kapta meg a szükséges mennyiségű szavazatot.

A Legfelsőbb Bíróság elnökének megválasztásához a jelenleg 385 fős Országgyűlés kétharmadának, 257 képviselőnek a szavazatára lett volna szükség. A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke, Lomnici Zoltán hatéves mandátuma június végén járt le.

Az MSZP a lelkiismerete szerint szavazott

Az MSZP-frakció lelkiismereti szavazást rendelt el korábban a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjéről – mondta Kovács Tibor frakcióvezető-helyettes hétfőn.

Kovács Tibor szerint a képviselők a sajtóban megjelent információk alapján megismerhették a jelöltet, és ennek alapján a lelkiismeretük szerint dönthetnek.

Korábban a Fidesz, a KDNP és az MDF is támogatásáról biztosította a jelöltet. Ellentétben az államfő előző választottjával, Orbán Máriát az OIT is támogatta. Sőt, a bizottsági meghallgatásokon is jól szerepelt az aspiráns.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik