Belföld

Kevesebb a gyilkosság, mégis félünk

A kriminológus szerint az embereknek rossz a közérzetük, és különösen a kis falvakban, illetve a nagyvárosok egyes kerületeiben valóban félnek. A megoldás a rendőrség megerősítése, illetve a fokozott rendőri jelenlét lenne. A nyilvános rendőrségi statisztikák szerint egyébként a testi sértések száma nőtt, az emberölés és szexuális erőszak viszont csökkent az elmúlt évben.

A Fidesz elnöke a múlt héten a kiskunlacházi tragédiát követően azt mondta, átléptük a Rubicont, az emberek biztonságérzete rossz, félnek kimenni az utcára. A kriminológus lapunk kérdésére azt mondta: ez valóban így van, legalábbis az ország bizonyos részein.

Láthatóvá kell tenni a rendőrséget

„Az embereknek nincs meg a stabilitásérzetük, hiszen a rendőri állományt leépítették, a rendőrség irányítását, felkészültségét és létszámát nem látják megfelelőnek. Különösen így van ez a kis településeken, illetve a nagyvárosok bizonyos kerületeiben” – fogalmazott Münnich Iván a FigyelőNetnek.

Az agressziókutató szerint a közhangulat rossz, és erre megoldást a rendőrség megerősítése jelenthetne. „Több rendőr kéne, jobb felszereléssel és jobb PR-ral. A biztonságérzeten az javíthat, ha jelen vannak az utcán, az emberek látják őket intézkedni. Persze úgy, hogy közben nem sértenek embereket, jogszabályokat” – hangsúlyozta Münnich Iván.

Hullámzó statisztika

A rendőrség honlapján szereplő statisztikák nem egyértelműen támasztják alá a közbiztonság romlását mutató közérzetet. Lényegesen kevesebb volt az emberölés 2008 első félévében, mint az elmúlt két év azonos időszakaiban (188, szemben a 2006-os 217-es, illetve a 2007-es 203-as adattal), és csökkent a személyi szabadság megsértése is. Igaz, a könnyű, a súlyos és a szándékos testi sértés száma is emelkedett az előző évhez képest.

Kevesebb volt valamivel az erőszakos közösülés (139 helyett 130), a megrontások száma viszont enyhén bár, de emelkedett. Az összes bűncselekmény – az autólopástól a hamis tanúzásig – összesített eredménye viszont 2008 januárja és augusztusa között szignifikánsan csökkent az elmúlt két év azonos időszakához képest: idén 251 761 esetet tartottak számon, míg 2007-ben 278 236-ot, 2006-ban pedig 280 860-at.

Nem a statisztika számít

Az agressziókutató szerint azonban nem érdemes nézni az adatokat, hiszen az emberek nem a statisztikák, hanem a mindennapi élményeik, illetve a médiában szereplő hírek alapján alakítanak ki véleményt.

Münnich Iván szerint ráadásul ezek a statisztikák nem megbízhatók, kérdés, hogy ki, mikor, hol és hogyan veszi fel az adatokat, ráadásul a nyilvánosságra került számok már több szempontból is megszűrt adatok. A szakértő azt is hangsúlyozta, hogy a bűncselekmények száma sosem statikus, így kilengések természetesek.

zavarkeltés

Az idei évben jelentősen nőttek a közrend elleni bűncselekmények. A statisztika szerint sokkal több volt viszont a robbanóanyaggal, illetve a lőszerrel való visszaélés, mint az elmúlt években, és ugyanez igaz a garázdaságra is. Míg 2006-ban 53, 2007-ben pedig 30 esetben indítottak eljárást önkényuralmi jelképek használata miatt, addig 2008-ban ez a szám 187 volt. A közösség elleni izgatás adata pedig egyről négyre ment fel 2008-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik