Belföld

Az önállóságra szavaztak Miskolctapolcán és Csongrád-Bokroson

Miskolctól való elszakadásra voksolt a miskolctapolcaiak többsége. Eredményes volt a véleménynyilvánító népszavazás Csongrád-Bokroson is.

A Miskolctól való elszakadásra voksolt a miskolctapolcaiak többsége a vasárnap megtartott helyi véleménynyilvánító népszavazáson – közölte Görömbei István, a helyi választási bizottság elnöke. A választási névjegyzékben szereplő 2 467 lakos este hét óráig adhatta le voksát. Közülük 1 432-en szavaztak, ebből 1 426 volt érvényes, 835-ten az elszakadásra, 591-en a maradásra voksoltak. A népszavazás érvényes és eredményes volt – mondta Görömbei István.

Az előírt jogi eljárás lefolytatása után legkorábban 2010 őszétől, a várhatóan akkor megtartandó helyhatósági választást követően lehet önálló a község.

Csongrád-Bokros is szavazott

Érvényes és eredményes volt a vasárnapi véleménynyilvánító népszavazás Csongrád-Bokroson arról, hogy a településrész elszakadjon-e Csongrád városától – jelentette be Berkes István jegyző. A szavazásra jogosult nyolcszáznegyvenhat bokrosi választópolgárból ötszázharmincegyen voksoltak. Ebből tizenkét érvénytelen mellett 318 igen és 201 nem szavazat született.

A jegyző ismertetése szerint a véleménynyilvánító népszavazás eredményét a csongrádi képviselőtestület felterjeszti a Közigazgatási Hivatalhoz, mely azt továbbítja az Önkormányzati Minisztériumhoz. Ezt követően a köztársasági elnöknek továbbítják az ügyet. Sólyom László legkésőbb 2009 decemberéig dönt a kérdésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik