Belföld

Megmaradhat a korengedményes nyugdíj

admin

2008. 12. 05. 21:56

Az államkassza kétszeresen is rosszul járna, 60 ezer ember viszont megmenekülhetne a „munkanélküliségtől” – az OÉT jövő heti ülésén a Szociális és Munkaügyi Minisztérium kezdeményezi, hogy jövőre is maradjon meg a korengedményes nyugdíj.

Egy 1996-ban született kormányrendelet szerint a munkáltató és a munkavállaló megállapodhat abban, hogy a munkavállaló a rá irányadó nyugdíjkorhatár előtt öt évvel nyugdíjba vonuljon, amennyiben megfelelő szolgálati idővel rendelkezik, és a munkáltató egy összegben befizeti a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak a nyugdíjának megfelelő összeget arra az időre, amíg eléri a törvényben meghatározott korhatárt.

Ez a korengedményes nyugdíjra vonatkozó szabály azonban csak jövő év január 1-ig áll fenn – mondták kormányzati politikusok az MTI-nek. Hozzátették: jövő évtől egy cég sem kezdeményezheti, hogy alkalmazottja korengedményes nyugdíjba vonuljon. Ha az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén sikerül megállapodni a korengedményes nyugdíj igénybevételéről, akkor a kormány egy rendelettel kiigazíthatná a munkavállaló és munkáltató közötti megállapodást – szögezték le.

Az MTV Híradó pénteki értesülése szerint a kormány a foglalkoztatási válság miatt tolná ki a korengedményes nyugdíj megszüntetésének határidejét. A munkaügyi tárca számításai szerint ezzel a lehetőséggel mintegy 60 ezer munkavállaló élhet majd. Az MTI-nek szocialista politikusok azt mondták: mérlegelni kell majd, hogy mi lehet a lépés haszna, hiszen a korengedményes nyugdíj fennmaradásával az államkassza „kétszeresen is rosszul járna”.

Ki kell fizetni ugyanis az így nyugdíjba vonulók járadékát, emellett munkából való kilépésük miatt adó-, és járulékbevételektől esne el a büdzsé. Ezzel szemben viszont több ezer ember „menekülne meg” a munkanélküliségtől, akiket ellenkező esetben segéllyel, szociális juttatásokkal kellene segíteni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.